(België) heeft ten doel op de hoogte te blijven van werkelijke toestanden. Bij de Christelijke Arbeidersorganisaties zijn van belang: d. van A.C.W. en A.C.Y. (te Brussel) en der Centrale Hoogeschool voor Christene Arbeiders te Heverlee-Leuven (5 000 boekdln. en 150 periodieken).
Bevat alle documenten nopens volkstellingen en nijverheidsonderzoeken, al de binnen- en buitenlandsche tijdschriften over sociologie en economie. „De Gids op Maatschappelijk Gebied” geeft regelmatig leiding over aan te leggen documentatie.Bij de landbouworganisatie dient aangestipt te worden het documentatiebureau van het Algemeen Secretariaat van den Belgischen Boerenbond. Einde 1933 beschikte dit Algemeen Secretariaat over 9 294 boeken en brochures; 421 dagen weekbladen en tijdschriften, waaronder 168 buitenlandsche. Deze tijdschriften en bladen worden regelmatig door het Algemeen Secretariaat nagezien en de gegevens van belang, die er in voorkomen, door het documentatiebureau in bundels verwerkt. Deze bundels waren einde 1933 ten getale van 2 811.
Bij de socialisten: Bureau voor Sociaal Onderzoek (Brussel), opgericht in Juli 1933 door H. De Man; vervangt den vroegeren d. van bet algemeen secretariaat van de Belg. Werkliedenpartij; is afhankelijk van B.W.P.; heeft uitgebreide documentatie over het „Plan de Man”; bezit geen boeken, alleen fiches; is toegankelijk voor iedereen. In België heeft men nog: Institut Solvay (verbonden aan universiteit te Brussel), bestuurd door prof. Maliaim, beschikt over ruime documentatie omtrent alle sociale en economische vraagstukken; zeer bekend om de gepubliceerde enquêtes en monographieën. Stubbe / Rondou Documentenpapier Dat voor waardepapier (bijv. aancteelen) of voor stukken, welke bewaard moeten blijven voor het nageslacht, gebruikt wordt; moet uit zuivere lompenstof worden vervaardigd.