Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 24-04-2019

Conjunctivitis gonorrhoica

betekenis & definitie

Conjunctivitis gonorrhoica - [→ Bindvliesontsteking ; → Blennarrhoea (Neonatorum)] ontstaat door externe besmetting van het oog met gonococcen en is een der gevaarlijkste niet zelden tot blindheid voerende oogaandoeningen. Bij de geboorte kan het kind door zich in de scheede der moeder bevindende gonococcen worden besmet, terwijl bij volwassenen besmetting plaats heeft door onvoorzichtig het oog in aanraking te brengen met de hand of een voorwerp, waaraan zich druiper-afscheiding bevindt.

Eenige uren tot enkele dagen na de besmetting treden de eerste ontstekingsverschijnselen voor den dag, die weldra een-zeer ernstig karakter vertoonen. Er ontstaat heftige zwelling en roodheid, de oogleden laten slechts een nauwe oogspleet open, waaruit de etter voor den dag komt. De patiënten hebben veel pijn en zijn erg lichtschuw. Het grootste gevaar is gelegen in het aantasten der cornea (hoornvlies), waarop zich dan zweren vormen, die tot doorbraak en blindheid kunnen leiden.

De behandeling van c.g. is zeer moeilijk en kan alleen door geschoold personeel geschieden. Van belang is de door Credé aanbevolen prophylactische behandeling bij de geboorte, waarbij in alle gevallen, waar aan de mogelijkheid van gonorrhoïsche besmetting wordt gedacht, enkele druppels eener 2% helsche-steenoplossing in het oog worden gedruppeld. Deze eenvoudige, ongevaarlijke ingreep voorkomt bijna steeds het optreden der gevreesde c. g.

E. Hermans.

< >