Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-04-2019

Calamiteuze polders

betekenis & definitie

Calamiteuze polders - zijn polders, welke de lasten voor zeewering en oeververdediging niet kunnen dragen en daarom, ten einde te voorkomen, dat de ingepolderde landen weder verloren zouden gaan, door Rijk en provincie worden gesteund. Het polderbestuur vraagt daartoe de calamiteus-verklaring aan bij de Provinciale Staten (van Zeeland) en nadat deze haar hebben verleend, wordt gedurende 5 jaren een dijkbeschot betaald, zijnde de geheele onzuivere opbrengst der landerijen; na verloop van die 5 jaren betaalt de polder slechts de helft van die opbrengst.

De polders, welke onmiddellijk aan de calamiteuze polders grenzende binnendijken moeten onderhouden, zijn tot het betalen van een bijdrage verplicht. Van de overige kosten voor zeewering en oeververdediging wordt door de provincie ¹/₃ en door het Rijk ²/₃ betaald.

Uit de calamiteuze en de bijdragende polders worden de calamiteuze waterschappen samengesteld, waarop de Gedeputeerde Staten een meer ingrijpend toezicht uitoefenen dan op de gewone waterschappen. P. Bongaerts.

< >