Boodschapsstijl - De B. of Annuntiatie-stijl (stilus annunciationis) is een der wijzen, waarop de M. E. het jaar lieten aanvangen, nl. op Maria Boodschap, 25 Maart (➝ Jaarbegin). Deze stijl hangt samen met de telling der jaren van de Menschwording van Christus af; naar gelang de opvatting kon zoowel Kerstmis (geboorte) als Maria Boodschap (ontvangenis) in aanmerking komen.
Met den groei der Maria ver eering nam de verbreiding van het „Mariajaar” of B. toe. Dit jaarbegin schijnt in Italië tegen de 11e eeuw opgekomen te zijn. Er waren twee soorten van Mariajaar, nl. de Calculus Pisanus (= berekening van Pisa) en de Calculus Florentinus (= berekening van Florence). Het verschil bestond hierin, dat Pisa op denzelfden 25en Maart ophield een jaartal te gebruiken, waarop Florence er zich van begon te bedienen.
Vergeleken met onze tijdrekening ving het Florentijnsche jaar 2 maanden, 25 dagen te laat aan, het Pisaansche 9 maanden, 6 dagen te vroeg. Derhalve is het Florentijnsche jaar 1060 = het Pisaansche jaar 1061 = 25 Maart 1060 tot 24 Maart 1061 van onze jaartelling. De Pisaansche telwijze kwam behalve in eenige Italiaansche steden bijna uitsluitend voor in Zuid-Frankrijk, waar zij, op enkele uitzonderingen na, in de 13e eeuw verdwijnt. Veel meer verbreid was daarentegen de Calculus Florentinus: hij werd o.a. gebruikt in Italië, sommige streken van Duitschland, ons land, Zwitserland, Lijfland, Engeland (12e eeuw—1761) en Schotland (tot 1600).