Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Blokkaas

betekenis & definitie

Blokkaas - (Duitsch: Schmelzkäse); de bereiding hiervan is van recenten datum (1914 het eerst in Zwitserland). Als grondstof dienen harde kaassoorten, die weliswaar niet minderwaardig zijn, maar gebreken vertoonen in de korst of in het zuivel.

Het procédé is aldus: na verwijdering van de korst wordt de kaas fijn gemalen. De massa komt dan in een vacuumapparaat en wordt gedurende korten tijd bij 60° C geroerd. De kaas smelt dan, als ze tenminste rijp is. Halfrijpe kaas wordt met een alcalische vloeistof en melk behandeld om ze tot smelten te brengen.

De weeke massa wordt heet in een met stanniol bekleeden vorm gedaan en wordt hierin na afkoeling hard. Over de bereidingswijze bewaren de fabrikanten ’t stilzwijgen. Verhey.

< >