Bloedloogzout - Er bestaan geel en rood bloedloogzout. Geel b. is een gele kristallijne stof, die zeer mooie groote kristallen vormt.
Chemische formule: K4Fe(CN)63H2O. De wetenschappelijke naam is kalium-ferrocyanide. Bij 100° verliest de stof het kristalwater. Bij smelten ontleedt ze. De stof ontstaat, als men bij een oplossing van kaliumcyanide een overmaat ferrosulfaat voegt. 4KCN+FeS04→ K4Fe(CN)6 + K2S04.
Deze stof wordt bereid uit de afgewerkte ijzeraarde der gasfabrieken. Door koken met kalk ontstaat hieruit ferrocyaan-calcium, dat eerst met kaliumchloride in het onoplosbare kalium-calciumzout wordt omgezet, waarna dit laatste door heete potasch-oplossing in geel bloedloogzout wordt veranderd. De naam bloedloogzout is afkomstig uit den tijd, dat de stof werd bereid uit allerlei afvalmateriaal van slachterijen, o.a. bloed. De stof wordt gebruikt ter bereiding van Berlijnsch blauw.
Rood b. is een prachtig rood gekleurde kristallijne stof, die echter met een donkergele kleur in water oplost. Men bereidt de stof uit geel b. door de oplossing met chloor te oxydeeren. De chemische formule is K3Fe(CN)6. De wetenschappelijke naam is kaliumferricyanide. De stof is zwaar giftig in tegenstelling met het geel b. De waterige oplossing van rood b. is vooral in het licht zeer onbestendig. Er scheidt zich dan een blauw poeder af.
De oplossing wordt in het laboratorium toegepast om geringe hoeveelheden van ijzerionen en wel ferro-ionen aan te toonen. Er vormt zich dan het intens blauw gekleurde Tumbull’s blauw. De oplossing van rood b. kan, vooral in alkalisch milieu, sterk oxydeerend werken. Een toepassing hiervan is het gebruik ervan als verzwakker in de fotografie.
Het oxydeert dan het zilver van het negatief in tegenwoordigheid van broomkalium tot zilver-bromide, dat door tevens toegevoegd fixeer wordt verwijderd. Verder wordt het rood b. gebruikt bij de bereiding van het zgn. blauwdrukpapier, dat in de bouwkunde wordt gebruikt. Hierop bevindt zich behalve het rood b. een ferrizout. Bij belichting wordt het rood b. gedeeltelijk gereduceerd tot geel b., dat met de ferriverbinding Berlijnsch blauw doet ontstaan.
v. d. Beek.