Blennorrhoea neonatorum - etterige bindvliesontsteking der pasgeborenen. Een uiterst gevaarlijke oogziekte, die gewoonlijk tusschen den tweeden en vijfden dag van het leven optreedt en ontstaat tijdens de baring door infectie met gonococcen.
Begint met roodheid en afscheiding van aanvankelijk dun geelachtig secreet, na enkele dagen van dik gelen etter, die over de wang stroomt. Bijna altijd worden beide oogen aangetast. Het gevaar ligt in het ontstaan van hoornvlieszweren, met nablijvende dichte vlekken, die leiden tot blindheid of sterke verzwakking van het gezichtsvermogen. De ziekte kan voorkomen worden door doelmatige reiniging der oogen vlak na de geboorte en indruppelen van 1% zilvernitraat. Bij tijdige behandeling door den oogarts en beleidvolle verpleging kan de aandoening van het hoornvlies vermeden en de volledige genezing verkregen worden.
Dikwijls is opneming in een oogheelkundige kliniek dringend noodig. Hoofdzaak is de voorlichting van het publiek om doelmatige hulp in te roepen zoodra roodheid en afscheiding optreden na de geboorte. Nu nog is b. n. een der meest voorkomende oorzaken van blindheid. Deze is echter steeds te wijten aan slechte of te late behandeling.
Rubbrecht.