Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Blauwvoeterij

betekenis & definitie

Blauwvoeterij - West-VI. studentenbeweging, waarvan de stichter en geestdriftige leider A. Rodenbach was. Ontstond — late navrucht van het onderwijs van G. Gezelle en onder rechtstreekschen invloed van H. Verriest — in het Klein Seminarie te Roeselare, als reactie tegen de verfransching en als „beweging ten voordeele van het nationaal princiep in alle vakken toegepast” (A.

Rodenbach, voorrede tot Gudrun). Het wachtwoord: Vliegt de Blauwvoet? Storm op Zee, is ontleend aan H. Conscience’s: De Kerels van Vlaanderen. De Blauwvoeterij werd heftig bestreden door de geestelijke overheid. De eerste botsing ontstond einde Juli 1875, naar aanleiding van een feest in het seminarie, waarop de studenten weigerden Fransch te zingen.

Van uit Roeselare breidde de beweging zich uit over West-Vlaanderen. Een poging tot landelijke organisatie der VI. Studentenbeweging (landdag te Gent 1877) mislukte. De Blauwvoeterij blijft voortbestaan in West-Vl.: haar tolk was het studententijdschrift De Vlaamsche Vlagge.

Lit.: L. Van Puyvelde, Albrecht Rodenbach, Zijn leven en zijn werk (1908); F. Rodenbach, Albrecht Rodenbach en de Blauwvoeterij (2 dln. 1909); L. Dosfel, Schets van eene geschiedenis der VI. Studentenbeweging (I Gent 1924); F. De Pillecijn, Hugo Verriest (Tielt z. j.); Die seer scone historie der VI. Vlagge (Tielt. . 1926).

Elias.

< >