Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Blasius, heilige

betekenis & definitie

Blasius, heilige - bisschop van Sebaste in Armenië, ca. 316 na gruwzame martelingen onthoofd. De legende verhaalt, dat B. in de gevangenis een knaapje, dat een vischgraat had ingeslikt, op wonderdadige wijze van den verstikkingsdood redde.

Sedert onheuglijke tijden als patroon tegen keelziekten vereerd en aangeroepen. Sedert de M. E. kent men den Blasius-zegen. Het wijden van B l a sius-water, dat men aan het vee te drinken gaf of waarmee men het zegende, is in onbruik geraakt. zie Blasiusbrood (St.).

L i t.: Acta S. S. Febr. (I 1863, 334-357); Lex. für Theol. und Kirche (II, 391).

J.v. Rooij.

Voorstelling in de kunst. B. komt een enkele maal voor alleen als bisschop, zonder eenig verder attribuut. Gewoonlijk echter met boek en twee kruislings vastgehouden kaarsen; ook met een ijzeren kam (Rosweyden). Met dit laatste attribuut plaatst Perugino B. bij den troon van Maria; soms houdt een engel den kam.

Een enkele maal draagt B. het model van een stad. Men ziet hem verder afgebeeld met een vrouw, die een kind op den arm heeft of alleen met een kind, dat hij de keel betast. B. is een der Noodhelpers. Heyer.

< >