Augiet - of pyroxeen, benaming voor een groep mineralen, die in samenstelling overeenkomen met die der hoornblenden. Deze mineralen zijn silicaten, waarin als metaal aanwezig kunnen zijn: Ca, Fe, Mg, Mn, Al, Na, Li.
De a. zijn op grond der physische eigenschappen (optisch gedrag, splijtrichtingen e.d.) van de hoornblenden of amfibolen te onderscheiden. De a. verdeelt men naar hun symmetrie-eigenschappen in: rhombische a., monocliene a., tricliene a.
1° Tot de rhombische augieten bchooren: bronziet (Fe2Mg2Si2O6), enstatiet (Mg2Si2O6) en hypersteen (Fe2Mg2Si2O8). De ijzerhoudende a. zijn meestal donkergroen of zwart van kleur. De rhombische a. komen vooral voor in basische stollingsgesteenten, d.w.z. die stollingsgesteenten, die arm aan SiO2 zijn.
2° De monocliene augieten zijn: diopsied (MgCaSi2O6), augiet s.str. en diallaag. De laatste twee mineralen zijn scheikundig zeer samengestelde verbindingen met veel Fe, Mg, Al en Ca. Tot de monocliene a. behooren voorts nog hedenbergiet (FeCaSi2O6) en wollastoniet (Ca2Si2O6). Diopsied komt veel voor in basische eruptiva; a. en diallaag treft men vooral in gabbrogesteenten aan. De laatste vinden toepassing in het hoogovenbedrijf.
Hedenbergiet en wollastoniet komen voor in enkele metamorfe gesteenten. Tot de monocliene a. behooren ook de alcalipyroxenen. Deze bevatten onder meer de elementen Na en Li. Alcalipyroxenen zijn: Aegirien of acmiet (Si2O6FeNa), dat in alcaligesteenten voorkomt; jadeïet (Si2O6AlNa), dat in China gevonden wordt en als siersteen (jade) gebruikt wordt; spodumeen of trifaan (Si2O6AlLiNa), dat in sommige pegmatieten gevonden wordt, en als halfedelsteen onder den naam kunziet in den handel wordt gebracht.
3° Van de tricliene augieten is alleen rhodoniet (Si2O6Mn2) bekend. Dit mineraal is zeldzaam en komt voor op de zgn. jonge goud-zilverertsgangen. Vele mineralen der a.-groep komen in stollingsgesteenten voor. Deze worden, indien de a. het meest prominente donkere bestanddeel is, naar den a. genoemd. Voorbeelden: augiet-andesiet, augiet-dioriet, augiet-syeniet, enz. Hofsteenge.