sedert Wereldoorlog II onafhankelijke republiek in Voor-Azië, telt ruim 3,5 millioen inwoners (Arabieren, Armeniërs, Koerden en Turken), voor 4/5 Islamietisch. Reeds in de apostolische tijd is het Christendom in Syrië gepredikt.
Te Antiochië zijn de gelovigen voor het eerst met de naam Christenen aangeduid. Toen koning Abgar IX ca. 200 het geloof aannam, werd het Christendom staatsgodsdienst, doch later is het verdrongen door de Islam.
Thans zijn er ca. 440 000 Christenen (ca. 12,5 pct.), nl. 8 pct. Oosters-Orthodoxen, 2,5 pct.
Katholieken en 2 pct. Protestanten.Zeer moeilijk is de organisatie van het katholieke leven door de grote verscheidenheid van ritussen waartoe de gelovigen behoren. Van de 90 000 Katholieken behoren ca. 50 000 tot de Grieks-Melkietische ritus; naast dezen hebben de Syrische Christenen, de Armeense, de Maronietische, de Latijnse en de Chaldeeuwse Christenen allen hun eigen ritus. Aleppo is dientengevolge de zetel van de metropoliet van de Melkietische ritus, van de bisschop der Maronieten en van de aartsbisschop van de Armeense en de Syrische ritus, terwijl ook de apostolische vicaris van de Latijnse ritus in Aleppo woont.
Onder de Oosters-Orthodoxen vindt men de afgescheiden Kerken der Grieken, Jacobieten, Gregorianen en Nestorianen, tezamen 300 000 gelovigen tellend. (zie ook Kaart Oosterse Kerken.) De christelijke godsdiensten, katholiek of niet, werken samen, waar het de verdediging der christelijke beginselen betreft, o.a. voor het behoud van de christelijke bijzondere scholen. c. v. D.