is een kerkgebouw, dat (op verschillende uren) door meer dan één kerkgemeenschap wordt gebruikt, waarbij zo nodig een gedeelte van het gebouw door gordijnen of schotten onzichtbaar wordt gemaakt. Zo werd bijv. bij de Vrede van Rijswijk in 1697 aan vele Katholieken het medegebruik van protestantse kerkgebouwen op de linker-Rijnoever toegestaan en komt in Duitsland na Wereldoorlog II een dergelijk gemeenschappelijk gebruik van een kerkgebouw tussen Protestanten en Katholieken veelvuldig voor.
Een simultaankerk kan ook door Lutheranen en Gereformeerden, Protestanten en Oud-Katholieken, in Nederland vooral door Hervormden en Gereformeerden of door Hervormden, resp. Gereformeerden en Gereformeerden ond. art. 31 worden gebruikt.
Meestal streeft men naar zo spoedig mogelijke opheffing der simultaneïteit, al hebben speciaal in de laatste jaren de hoge kosten van kerkbouw tot onderlinge overeenkomsten, met name van Hervox'mden en Gereformeerden, tot simultaangebruik van een door een dezer beide gemeenten te bouwen kerk geleid. Simultaankerken vindt men verder ook vaak in inrichtingen, ziekenhuizen, militaire kampementen en dergelijke.