is de gebruikelijke naam voor de godsdienstige opwekkingsbeweging binnen het Protestantisme, die in het begin der 19de eeuw een groot deel van Europa heeft aangegrepen. Het hing samen met een algemene ommekeer in de geestesgesteldheid, die zich kenmerkte door afkeer van het rationalisme, door invloed van de romantiek en allerlei mystieke stromingen, door opkomst van de idealistische filosofie en door opleving van het nationaal besef.
Overal vond het aansluiting bij de stillen in den lande, die de invloed van piëtisme of methodisme hadden ondergaan. In het algemeen was aan het Réveil eigen een vernieuwing van oude vormen en de terugkeer naar het reformatorisch geloof.
Te Genève is het Réveil ontstaan in een kring uit de aldaar gevestigde Broedergemeente der Hernhutters. Zowel door mondeling contact als door geschriften heeft het Zwitserse Réveil invloed uitgeoefend in Nederland.
Het Réveil ontving hier een eigen stempel door Bilderdijk en diens leerlingen. In zijn geest publiceerde Da Costa in 1823 de Bezwaren tegen de Geest der Eeuw, met welk geschrift het Réveil ingeluid werd.
Naast hem waren de voornaamste vertegenwoordigers Willem de Clerq, Capadose, Willem en Dirk van Hogendorp, Elout van Soeterwoude, Groen van Prinsterer en O. G. Heldering. D. N.