schiereiland in Oost-Azië, telt 30 millioen inwoners, v.w. 0,6 pct. Kath., 2,4 pct.
Prot. De overige 97 pct. hangen een Boeddhisme aan, dat vermengd is met elementen van het Confucianisme en van het oude inheemse volksgeloof.
De bevolking bestaat uit Koreanen, Chinezen en Japanners. Sinds 1947 is benoorden de 38ste breedtegraad de door Rusland erkende Koreaanse volksrepubliek gevestigd; in Zuid-Korea werd na algemene verkiezingen in 1948 de „Koreaanse Republiek gesticht.
Zuid-Korea telt 2/3 der totale bevolking.Tot het einde van de 19de eeuw was Korea volkomen van de buitenwereld afgesloten. Toch kwam het Christendom er reeds in 1777 binnen door het contact van een Koreaans afgevaardigde met de missie te Peking. Tot driemaal toe braken in de 19de eeuw vervolgingen uit; de laatste duurde van 1866-1876; 79 Koreaanse martelaren uit deze tijd werden zaligverklaard. Pas in 1886 kwam er officieel godsdienstvrijheid. Van deze tijd af dateert ook de protestantse zending (vnl. bedreven door Amerikaanse Presbyterianen en Methodisten), welke in de 20ste eeuw een grote activiteit ontwikkelde. De katholieke missie daarentegen had te kampen met gebrek aan personeel en materiële middelen.
Bovendien werden tijdens Wereldoorlog II de Amerikaanse missionarissen geïnterneerd en na 1945 in het door de communisten gecontroleerde gebied alle missionarissen gevangen gezet. Door de Koreaanse oorlog, die in 1950 uitbrak tussen Noord- en Zuid-Korea, en de migratie op grote schaal die er na is gevolgd, is de toestand der Katholieke Kerk moeilijk te schatten. Vóór 1950 bedroeg het aantal Katholieken ca. 200 000; het huidige aantal is niet nauwkeurig te bepalen. Verrassend groot is echter het aantal bekeerlingen sedert 1951. In één jaar tijd vroegen 15 000 Koreanen om gedoopt te worden. In Zuid-Korea werken thans 150 Koreaanse priesters en 41 buitenlandse, vnl.
Amerikaanse. De voornaamste zorg die de Kerk thans heeft, is de charitatieve hulp, die zij te bieden heeft aan de talloze oorlogsslachtoffers. De kerkelijke indeling omvat, behalve de abdij nullius Tokwon, vier apostolische vicariaten (Hamheung, Pjongjang, Seoel en Taikoe) en drie apostolische prefecturen (Tsjontsjoe, Tsjoentsjon en Kwangtsjoe).. p. M./C. V. D.