Geloofwaardig gedrag straalt gezag, prestige en invloed uit. Het overbrengen van een overtuigende boodschap hangt sterk af van de geloofwaardigheid van de boodschapper. Of anderen bereid zijn het verhaal te geloven, hangt af van diens gedrag. Hoe minder baatzuchtig het vertoon, des te gezaghebbender de boodschap en des te meer men deze zal geloven. Credibility Enhancing Displays (CREDs) spelen een grote rol, vooral in de media.
Voorbeelden van geloofwaardigheid versterkend vertoon binnen religies zijn het gedrag van Abraham (die bereid is zijn kind te offeren) en van Jezus (die zonder ophef wonderen verricht en aan het kruis vergiffenis schenkt). Ook Bijbelse profeten zonden kostbare signalen uit om geloofwaardig over te komen. Zij waren onbaatzuchtig, werkten zonder vergoeding voor de armen, streefden naar gerechtigheid en gedroegen zich charismatisch. Zelfs God zou door wonderen te verrichten gebruik hebben gemaakt van CREDs, met als ultiem voorbeeld het offeren van zijn zoon Jezus aan het kruis.
Hoewel onze samenleving steeds seculierder wordt, blijft geloofwaardigheid essentieel. De geloofwaardigheid en het aanzien van gezagdragers in sommige geloofsgemeenschappen (zoals de Rooms-Katholieke Kerk) en politieke figuren (zoals Trump en Bolsonaro) zijn met zogenaamde costly signals en CREDs moeilijk te herstellen. De betekenis van geloofwaardigheid versterkend gedrag blijft echter bestaan. Denk aan Paus Franciscus, wiens voetwassing van gevangenen op sociale media zijn gezag en prestige aanzienlijk versterkte.