Vraag en aanbod is een begrippenpaar dat verwijst naar de wisselwerking tussen de uitoefening van macht en macht ondervinden. Dit concept is zichtbaar in de dynamiek tussen verschillende groepen en individuen in de samenleving.
Bedrijven zoals Amazon, Apple, Facebook en Google bieden hun diensten aan, en burgers vragen erom. Hierbij ontstaat een machtsverhouding waarbij witte, heteroseksuele mannen vaak de bovenliggende partij vormen. Het Westen promoot universele mensenrechten, terwijl de rest van de wereld hiermee moet omgaan. Deze machtsverhoudingen zijn echter aan het veranderen.
De roep om inspraak neemt toe: volgelingen van leiders vragen om participatie, burgers verzetten zich, patiënten willen meebeslissen over hun behandeling, consumenten eisen betere informatie, en minderheden strijden voor meer respect. Deze dynamiek kan worden gezien als een markt waar macht (aanbod) en tegenmacht (vraag) continu in beweging zijn.
Lokale en mondiale markten van aanbod (macht) en vraag (tegenmacht), evenals digitale platforms, zoeken naar nieuwe spelregels om het speelveld gelijker te maken en extreme asymmetrie te verminderen. Bewegingen zoals MeToo en Black Lives Matter zijn hiervan voorbeelden. Op mondiaal niveau streven tegenkrachten naar een multipolaire wereld en een meer pluriverseel waardenstelsel.
De betekenisgeving aan de interactie van vraag en aanbod lijkt ruimer te worden. Het is niet langer alleen financieel-economisch, maar ook cultureel. Dit roept de vraag op of de invloed van de huidige generaties nog aansluit bij de wensen van de jongere generaties. In discussies over klimaatverandering en goed voorouderschap wordt deze vraag expliciet gesteld. Zelfs dieren in de natuur lijken erkenning te vragen.