Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Schroeivlekken

betekenis & definitie

Hier volgen verschillende „recepten" voor het verwijderen van schroeivlekken:

1°. Wie onder 't strijken schroeivlekken maakt in linnengoed, moet het plekje onmiddellijk vochtig maken met een schoon doekje, uitwrijven en weer opstrijken. Ook kan men het geschroeide stuk, vochtig gemaakt, even in de zon leggen. Gaat de schroeivlek er op die manier niet uit, dan maakt men een papje van pijpaarde, azijn en witte zeep, dat men even laat doorkoken om het, weer koud geworden, op de vlek te smeren. Nadat het papje is ingedroogd, wascht men de plek uit.
2°. Schroeivlekken kan men verwijderen door ze te bevochtigen met een sponsje of doekje met waterstofsuperoxyde, in 3 % oplossing. Men veegt ermee over de vlek. Voooral in de zon geeft de bewerking een goed resultaat.
3°. Men spoele de geschroeide stuks in een zeer slappe oplossing van waterstofperoxyde (liefst nog slapper dan 3%). Het waschgoed geweldig goed naspoelen, nog meer dan men dat doet als men gebruik heeft gemaakt van bleekwater. Doet men dit niet, dan wordt de vezel te sterk aangetast en zou het goed dus overdadig veel te lijden hebben!
4°. Uit wollen stoffen kan men schroeivlekken verwijderen door ze voorzichtig te wasschen met lauw zeepsop met ammonia. Is de vezel echter te veel aangetast, dan is er geen middel voor.

< >