Van de statenvormende insekten hebben de mieren (familie Formicidae) wel het meest succes gehad. Meer dan 10.000 soorten mieren zijn er over de gehele wereld verspreid.
Ze vormen goedgeorganiseerde kolonies die in nesten wonen onder de grond of ook wel in planten en bomen. De staat van de mieren omvat koninginnen, werksters en op bepaalde tijden mannetjes. Elk heeft een aparte taak. Voor nadere bestudering kan men een ’formicarium’ maken.Mieren (familie Formicidae)
Over de gehele wereld verspreid; tot 1,3 cm lang; kop, borststuk en achterlijf duidelijk onderscheiden; lange antennen; glanzend zwart of rood; werksters (a) zijn onvruchtbare vrouwtjes met verschillende taken: voedsel verzamelen; bouwen, bewaking, verzorging; koninginnen (b) zijn gewoonlijk groter en beschikken voor en tijdens de ’bruidsvlucht’ over vleugels. Ook mannetjes hebben dan vleugels. Zij komen uit onbevruchte eitjes. Alleen in de tijd van de bruidsvlucht zijn er mannetjes.
Het zoeken van mieren.
Kolonies mieren verraden zich door mierenhopen. Ze zitten trouwens ook onder de tegels van het tuinpad. Licht een tegel op en graaf het nest uit. De eitjes zijn maar heel klein. Wat als miere-eieren vaak wordt verkocht dat zijn de poppen. Ze vormen een goed voer voor vissen.
In die kamer worden ook de eitjes gelegd, maar ze worden door de werksters naar aparte ’babykamers’ getransporteerd.
Een ’formicarium’.
1 Verschuifbaar dekglas.
2 Basis van gips met gangenstelsel.
3 Doek om het licht buiten te houden.
4 Voedseltrog.
5 Naar keuze een voedselbuis verbonden met een fles.
Verzorging. Houd het formicarium vochtig, afgedekt en uit de zon. Voer de mieren kleine hoeveelheden dode insekten, kruimels en vruchten. Bevochtig een spons met honing- of suikerwater.