Encyclopedie van huisdieren

R. Midgley (1979)

Gepubliceerd op 15-05-2021

Koeien

betekenis & definitie

Koeien behoren tot de dieren die het eerst werden gedomesticeerd en zijn een belangrijke bron van vlees en melk gebleven. Ze worden meestal in kudden op boerderijen gehouden doch soms worden ze ook wel individueel gehouden door families die er plezier in hebben om in hun eigen melkbehoefte te voorzien.

Hiervoor is dikwijls een vergunning nodig. Ze zijn tamelijk veeleisend wat de verzorging betreft en hebben veel land nodig. Als huisdier tonen ze een matige respons.Koe (Bos bovis).

Grootte en gewicht variëren van ras tot ras; een typische melkkoe weegt bijna 700 kg. De melkkoe-rassen zijn in het algemeen wigvormig met fijne ledematen, hals en hoofd. Voorbeelden van goede melkrassen zijn de Guernsey (1) en het Friese ras (2).

Weide en behuizing.

Een koe heeft minstens 2 ha goed, omheind weiland nodig. Een warm onderkomen moet ook beschikbaar zijn.

Voeding.

Koeien hebben per dag 1½ kg droge voeding - hooi, gras - per 45 kg lichaamsgewicht nodig. Melkkoeien hebben per dag voor elke 5 liters geproduceerde melk 2 kg concentraten nodig zoals zuivelblokjes. Aanvulling met mineralen is ook noodzakelijk. Likblok en water moeten steeds aanwezig zijn.

Ziekten.

Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts zodra een koe ziekteverschijnselen vertoont. Sommige ziekten kunnen ook mensen besmetten hetzij direct of via de melk. Tetanus- en brucellosisvaccinaties kunnen worden toegepast.

Melken.

Om melk te produceren moet een koe ieder jaar kalven. De dracht duurt 270 dagen. Koeien moeten 2-3 keer per dag worden gemolken. Het met de hand melken kan men gemakkelijk leren na een praktische demonstratie. De melk wordt melk zachtjes uit de uier geperst.

< >