Atreus - Zoon van Pelops en Hippodameia, vader van Agamamnon en Menelaos, de Atriden. Na de moord op hun halfbroeder Chrysippos werden Atreus en zijn broer Thyestes door hun vader vervloekt. Dit is de grond van de vloek, die over het Atridenhuis hing en reeds bij hun kinderen zijn uitwerking had.
Atreus werd koning van Argos te Mykene. Thyestes maakte zich aan allerhande schanddaden schuldig (hij verleidde o.a. Aërope, de echtgenote van Atreus) waarop hij door Atreus werd weggejaagd. Thyestes nam diens zoontje mee, voedde hem op en zond hem later naar Atreus terug. Atreus doodde hem, in de overtuiging dat het Thyestes’ zoon was, en zag te laat zijn vergissing in. Hieruit kwam de gloeiende haat van Atreus voor zijn broeder voort.
Onder voorwendsel zich met Thyestes te verzoenen, nodigde Atreus zijn broer met diens kinderen in zijn paleis uit. Hier werden de kinderen afgeslacht en tijdens het verzoeningsmaal aan hun vader Thyestes voorgeschoteld, waarop Atreus zijn daad bekende.
Bij zijn dochter Pelopeia won hij een zoon Aigisthes, die Atreus doodde en Thyestes op de troon bracht.
Later werd Agamemnon, Atreus’ zoon, koning en voerde de Grieken tegen Troia aan {zie Homeros’ Ilias). Tijdens zijn afwezigheid werd Aigisthes de minnaar van diens echtgenote Klytemnaistra en samen vermoordden zij Agamemnon bij zijn terugkeer te Mykene in Argos (zie Aischylos’ Agamemnon).
Nawerking: Atrée et Thyeste (1707), tragedie door de Franse auteur Crébillon (1675-1762); Thyestes, dramatische toneelbewerking door Hugo Claus.