Een broeikas is het beste te vergelijken met een huis, waarvan het dak en een gedeelte van de muren gemaakt zijn van ...glas. Het gebouwtje wordt gebruikt voor het kweken van fruit en groenten, die tegen de kou van ons klimaat beschermd moeten worden en warmte nodig hebben.
Het glas houdt vorst, wind en regen buiten terwijl zonnestralen ongehinderd naar binnen kunnen schijnen. Omdat de tuinder bovendien nog zorgt, dat de grond in de kas van uitstekende kwaliteit is en regelmatig bemest wordt, heersen binnen de glaswand de allerbeste groeiomstandigheden. Door het gebruik van broeikassen is het mogelijk geworden om zelfs in het hartje van de winter verse groenten te kweken. Veel jonge plantjes (tomaten en sla bijvoorbeeld) worden uitgezaaid in de broeikas en vroeg in de lente buiten uitgepoot. Ze zijn dan weken eerder voor de markt gereed dan soortgenoten, die onmiddellijk buiten worden uitgezaaid. Sommige plantensoorten, die eigenlijk niet in ons klimaat thuishoren, worden eveneens in kassen gekweekt.
De extra-warmte, die ze voor hun groei nodig hebben, krijgen ze, doordat deze tropische kassen speciaal verwarmd worden. Orchideeën en andere tropische bloemsoorten worden op deze wijze ook in het kille Nederland gekweekt.In de tuinbouwstreken van Nederland en met name in het westen van het land zijn grote oppervlakten vruchtbare grond met broeikassen bedekt. Onder glas groeit daar een groot gedeelte van wat Nederland nodig heeft aan groenten, fruit (o.a. druiven) en bloemen. En dat niet alleen: veel van de tuinbouwproduktie uit die streken wordt tegen hoge prijzen uitgevoerd naar het buitenland.