(Fr.: Liège), Belg. stad. hoofdstad van de prov. Luik. aan de samenvloeiing van de Maas en de Ourihe.
De bisschop van Tongeren-Maastricht → Lambertus verbleef er vaak. Na zijn vermoording (ca. 700) werd zijn gebeente naar Luik gebracht. Zijn opvolger, → Hubertus, liet er een kerk bouwen, die de zetel van het bisdom werd. waardoor koop- en ambachtslieden aangetrokken werden, die de kern leverden voor de stadsontwikkeling. Onder bisschop Notker (972-1008) werd Luik centrum van een zich ontwikkelend territoriaal vorstendom, het prinsbisdom → Luik. Gedurende de 13e en 14e eeuw woedde te Luik een hevig conflict om de macht in het stadsbestuur tussen het patriciaat en de ambachten. Ondanks de overwinning van de laatsten hielden de woelingen aan, o.m. ook doordat Luik het brandpunt werd van het verzet van de steden tegen het machtsstreven van de prins-bisschoppen.
N.a.v. de opstand van Luik tegen bisschop → Lodewijk van Bourbon werd de stad 1468 door de Bourgondische hertog → Karel de Stoute verwoest en van haar vrijheden berooid, die zij pas na zijn dood (1477) herwon. Ook gedurende de Nieuwe Tijd bleef Luik in het prinsbisdom een haard van onrust. Gedurende de oorlogen van de Franse koning Lodewijk XIV werd Luik herhaaldelijk, ondanks de neutraliteit van het prinsbisdom. om wille van zijn belangrijke strategische positie, belegerd en bezet. In 1789 brak te Luik de → Luikse Revolutie uit. die tijdelijk een einde maakte aan het bewind van de prins-bissschop (tot 1791). Luik werd 1795 door de Fransen geannexeerd en werd de hoofdstad van het dep. Ourthe.
In 1815 werd Luik in het → Verenigd Koninkrijk hoofdstad van de prov. Luik. De groei van de steenkool- en metaalnijverheid in de stad en haar omgeving brachten grote welvaart. → Willem I moderniseerde de citadel van Luik, en de betekenis van de stad als vesting werd vanaf 1887 verhoogd door de aanleg van een gordel van forten in haar omtrek. Deze speelden een belangrijke rol in de eerste weken van de Duitse inval in aug. 1914. In de jaren 1930 werden in een verdere omtrek moderne forten gebouwd, die echter bij de Duitse inval van mei 1940 vrijwel dadelijk buiten gevecht werden gesteld. Sedert de jaren zestig speelt Luik een voorname rol als centrum van de → Waalse beweging.Litt. G.Kurth, La cite de Liège au Moyen Age (3 dln., 1909 10); T.Gobert, Liège à travers les âges (6 dln. 2e dr. 1924-30); F.Vcrcauteren, Luttes sociales à Liège. I3e-14e siècles (2e dr. 1946); J.Lejeune, Liège. de la principauté à la métropole (2e dr. 1968); Dieudonné Boverie. L’histoire de Liège (1975).