naam van een uit een deel van een vroeger koninkrijk Bourgondië gevormd hertogdom. Dit hertogdom. met als hoofdstad Dijon. dat 887 was gevormd door Richard, vermoedelijk graaf van Autun en Auxerre, ging na het kinderloos overlijden van Filips van Rouvres (21.11.1361) over naar de Franse koning Jan II de Goede, zoon van Johanna van Bourgondië.
Jan II de Goede maakte van Bourgondië in 1363 een zgn. apanage voor zijn zoon → Filips de Stoute, die bovendien door zijn huwelijk met → Margaretha, erfdochter van de Vlaamse graaf Lodewijk II van Male, ook Vlaanderen, Artois, → Franche-Comté, Nevers, Rethel en Salins ontving. De kleinzoon van Filips de Stoute, → Filips de Goede (1419-67) verwierf in 1429 bij de vaderlijke erfenis Namen, in 1430, na de dood van de zonen van zijn oom → Anton van Bourgondië. Brabant en Limburg en in 1433, als erfenis van zijn moeder, Margaretha van Beieren. Holland. Zeeland en Henegouwen van zijn nicht → Jacoba van Beieren. In 1435 kwamen daar nog bij de graafschappen Auxerre, Bar en Macon, toen Filips bij de Vrede van → Atrecht in de → Honderdjarige Oorlog de zijde van de Franse koning Karel VII koos.
Tenslotte verwierf hij in 1451 Luxemburg. Na de dood van Filips’ zoon → Karel de Stoute (1477), hechtte Lodewijk xi Bourgondië voorgoed aan de Franse kroon, terwijl Karels dochter → Maria van Bourgondië de Ned. bezittingen en Franche-Comté erfde, die door haar huwelijk met keizer Maximiliaan I aan het huis Habsburg kwamen. Daaruit werd in 1512 de Bourgondische Kreits gevormd. M.n. in de 15e eeuw was het hertogdom Bourgondië een centrum van cultuur, zodat men wel spreekt van Bourgondische cultuur, een cultuur die in Europa toonaangevend was op het gebied van architectuur, beeldende kunsten, hofleven en mode.Litt. J.Huizinga. Herfsttij der middeleeuwen (1919); O.Cartellieri. La cour des ducs de Bourgogne (1946); C.Oursel. L’art de Bourgogne (1953); J.Calmette, Les grands-ducs de Bourgogne (1956); J.Richard, Hist. de Bourgogne (1957); M.R.Thiclcmans, Bourgogne et Angleterrc 1435-69 (1966).