Lat., mannelijk onvermogen; onvermogen van den man om den bijslaap uit te oefenen of dat op normale wijze te doen (impotentia coeundi); verder de onvruchtbaarheid des mans, de mannelijke steriliteit (impotentia generandi) in het algemeen. Bij de onvruchtbaarheid van den man heeft de bijslaap dus wel plaats, maar blijft door gebreken van het sperma de bevruchting uit., Bij de eigenlijke I. is de bijslaap onmogelijk, ofschoon de behoefte daaraan, de geslachtsdrift, behouden kan blijven.
Zij kan het gevolg zijn van een gebrek in de vorming der mannelijke roede (afwezigheid daarvan, hypospadie, verkromming enz.), of van een gebrekkige oprichting daarvan (erectie), tengevolge van zelfbevlekking (onanie), alcoholisme, zenuwziekten, enz.Bij de z.g. psychische of relatieve I. bestaat de mogelijkheid tot erectie (oprichting der roede); in den slaap treedt deze zelfs zeer sterk op, gepaard met zaadloozing. Tracht de lijder echter den coïtus uit te oefenen, dan wordt het tot stand komen der erectie door psychische invloeden verhinderd. Psychische I. komt meestal voor óf bij personen, die door vroegere excessen het zelfvertrouwen hebben verloren, óf bij mannen, die tot hun huwelijk zeer kuisch hebben geleefd en met een zekeren angst opzien tegen den eersten bijslaap. Bij zeer krachtige mannen is soms ook een te sterke opwinding de oorzaak. Soms bestaat de I. alleen tegenover bepaalde vrouwen. De behandeling bestaat in het weer opwekken van het zelfvertrouwen, het verklaren van den samenhang, ondersteund zoo noodig door electriciteit.
Koudwaterbehandeling en zeebaden zijn in vele gevallen van nut; als inwendig middel wordt o.a. Yohimbine aanbevolen; deze middelen helpen niet veel. De psychische behandeling is de beste.