Gepubliceerd op 14-06-2022

Gastro-enteritis

betekenis & definitie

maag- en darmontsteking, komt in verschillende graden, acuut en chronisch voor. De acute vorm ontstaat door overlading van de maag, het gebruiken van moeilijk verteerbaar voedsel, vooral bovenmatig vette en licht gistende stoffen, van zeer heete of zeer koude spijzen en dranken, door het misbruik van scherpe specerijen (mosterd, peper) en alcoholische dranken; ook verkoeling (kouvatten) kan maag en darmen van streek brengen.

De verschijnselen zijn het ontbreken van eetlust, een flauwe smaak en beslagen tong, slechtriekende adem, gevoel van misselijkheid en moeheid, oprispingen, dorst en hoofdpijn, dikwijls ook braken, pijn en opzetting der maagstreek, pijn in den buik, diarrhee of verstopping en soms geelzucht. De beste behandeling is vasten, water of zeer slappe thee drinken, de maag door omslagen warm houden. De chronische vorm ontwikkelt zich door herhaalde dieetfouten, in het bijzonder door aanhoudend misbruik van sterken drank, of is het gevolg van chronische storingen van den bloedsomloop in de maag- en buikvaten, zooals zoo dikwijls ten gevolge van ziekten van lever, hart en longen voorkomen. De verschijnselen zijn daarbij dezelfde. Duurt deze toestand lang, dan zijn de zieken meestal mager, hypochondrisch gestemd, met vaalgele kleur en worden door hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid gekweld. De behandeling bestaat in het wegnemen der oorzaken, wat in den regel alleen bij de eerstgenoemde mogelijk is.

< >