is de regeling van de voeding van den mensch, zoowel ten opzichte van de soort en hoedanigheid der spijzen en dranken, als van de tijden waarop en de hoeveelheden, waarin zij het meest in overeenstemming met de regels der gezondheidsleer gebruikt moeten worden. De dieetleer is dus een onderdeel der gezondheidsleer.
Bijzondere dieetvormen zijn o.a. het melkdieet (bijna uitsluitend gebruik van melk, b.v. bij maagzweer, buiktyphus, enz.), het dierlijk dieet (in hoofdzaak bestaande uit vleeschspijzen, bij bloedarmoede, zwakte, enz.), het plantaardig dieet (vermijding van alle dierlijke levensmiddelen), het vioeistofarm dieet, (beperking van den vloeistoftoevoer, b.v. bij hartziekten), de verschillende dieetvormen bij zwaarlijvigheid en het keukenzoutarm dieet (vermijding van keukenzout-bevattende voedingsmiddelen) toegepast bij nieraandoeningen, vallende ziekte en vele andere ziekten.