Polder in de gemeente → Kortgene (Noord-Beveland), aan het Veerse Meer; opgenomen in het → Waterschap Noord-Beveland (thans → Waterschap Noord- en Zuid-Beveland); opp. ca. 205 ha; hoogte gemiddeld 0,9 m + N. A.
P.; afwatering via het gemaal aan de → Willempolder.Op de oude schorrand van de polder is bebossing aangebracht. De bedijking werd in 1749 uitgevoerd; oorspronkelijke opp. van de polder ca. 160 ha. De polder behoorde tot de heerlijkheid Kortgene en dankt zijn naam aan Willem Adriaan, de toenmalige heer van Kortgene. Deze man was een naamgenoot van zijn grootvader, die de heerlijkheid van Willem III had gekregen. In de zuidoosthoek van de polder heeft een steiger, ’t Hooft genaamd, gestaan, voor het veer op Wolfaartsdijk; in de Franse tijd stond in de oosthoek van de polder een batterij.
De oude Torenkreek in de Willem-Adriaanpolder dankte zijn naam aan de toren van Kortgene.
De polder inundeerde bij de stormvloeden van 15 januari 1808 en 1 februari 1953; bij deze laatste ramp stroomde het water ook de Westpolder in, waarbij de Galgendijk (→ Westpolder) werd vernield. Een reeks woningen aan de Torendijk in de noordoosthoek van de Willem-Adriaanpolder werd weggevaagd, waarbij velen de dood vonden. De polder kwam droog op 20 april 1953.
LITERATUUR
De Bruin en Wilderom, Tussen afsluitdammen I.