Gepubliceerd op 30-05-2019

Libellen

betekenis & definitie

Orde Ordonata Libellen Onderorde Zygoptera Waterjuffers Families: Coenagriidae (Coenagrion, Pyrrhosoma), Lestidae Beekjuffers (Calopteryx, Lestes), Agriidae Prachtlibellen (Neurobasis)

Onderorde Anisoptera Glazenmakers Families: Aeschnidae Edellibellen (Aeschna, Anax, Brachytron, Platycypha), Gomphidae (Gomphus), Libellulidae Zweeflibellen (Libellula, Sympetrum), Petaluridae (Petalura)

De wijdverbreide libellen zijn door lichaamsbouw, levenswijze en vliegwijze gemakkelijk te herkennen. De grote vleugels kunnen onafhankelijk van elkaar bewogen worden en ze zijn daardoor zelfs in staat achteruit te vliegen. Libellen en hun larven zijn enorme rovers, die hun prooi met krachtige, uitstrekbare kaken vastgrijpen. Terwijl de larven in het water leven, en door middel van trachekieuwen ademen, vliegen de volwassen dieren graag in de zon, waarbij ze zich soms ver van het water verwijderen.

De waterjuffers hebben gelijk gebouwde vooren achtervleugels, zijn slank en sierlijk, vaak zeer bont gekleurd en bezitten dikwijls een metaalachtige glans. Bij de glazenmakers zijn de vleugels echter verschillend van bouw, ook zijn ze gedrongener en vaak is het lichaam afgeplat, zoals bij de platbuik. Bij de glazenmakers komen zeer grote soorten voor, zoals de keizerslibel en de tropische reuzenlibel. De paring heeft in de lucht plaats, veelal in een merkwaardige omhelzing. Bij het afzetten van de eitjes duikt het wijfje van de blauwe-waterjuffer gedeeltelijk onder water, terwijl de gewone-libel eenvoudig haar eitjes al vliegend boven het water uitstrooit. Bij vele soorten begeleid het mannetje het eierleggende wijfje.

De volledig ontwikkelde larven klimmen tegen stenen of planten boven water en klemmen zich daar dan vast. De daarna uit de larvehuid tevoorschijn komende libel heeft vaak meerdere dagen nodig om volledig hard te worden.

< >