Gepubliceerd op 30-05-2019

Casuarissen, Emoes

betekenis & definitie

Onderorde Casuarii Casuarissen Families: Dromaiidae Emoes (Dromaius), Casuariidae Casuarissen (Casuarius)

Onderorde Apteryges Kiwi’s Familie: Apterygidae Kiwi’s (Apteryx)

Andere loopvogels zijn de emoes en de casuarissen. Emoes leven in de struiksteppen van Australië, waar ze als schadelijk wild voor de landbouw vervolgd en op vele plaatsen uitgeroeid zijn. Ze zwerven over grote afstanden, draven snel, met groot uithoudingsvermogen en kunnen zelfs zwemmen. Mannetje en vrouwtje zijn niet te onderscheiden. Ook hier bebroedt het mannetje de 15-25 eieren, die door een aantal wijfjes gelegd worden. Hij zorgt eveneens voor de opvallend overlangs gestreepte jongen.

In de broedtijd leven ze in paren, daarbuiten in kudden. Hun voedsel bestaat uit plantendelen en insekten. Ze zijn in gevangenschap gemakkelijk tot voortplanting te bewegen, in tegenstelling tot de casuarissen, waarvan de drie soorten in Australië, Nieuw-Guinea en naburige eilanden leven, in dichte oerwouden, waar ze zich behendig voortbewegen. Hun dichte, haarachtige verenkleed biedt bescherming en maakt ze onzichtbaar in dichte ondergroei. Evenals de emoes hebben ze in tweeën gespleten veren, drie tenen met krachtige klauwen en sterk gereduceerde vleugels, die nog slechts aan 3-5 draadvormige schachten te herkennen zijn. Het wijfje heeft hetzelfde uiterlijk als het mannetje, maar is groter.

Ook hier neemt de man de broedzorg waar. Er wordt geen vaste paarband gevormd en de jongen zijn net als bij de emoes overlangs gestreept. Geheel afwijkend van andere loopvogels zijn de kiwi’s. Bij deze zijn zowel primitieve kenmerken te bespeuren als een verregaande specialisatie aan het nachtelijk leven in de varenwouden van hun woongebied. Ze hebben een gedrongen, afgeronde gestalte, waaraan vleugels noch staart te herken-nen zijn, haarachtige veren, grappige oogjes en een lange snavel met neusgaten aan de top en lange tastharen aan de basis. Al snuffelend zoekt een kiwi hiermee naar zijn prooi, die uit wormen, slakken en insekten bestaat.

Het reukvermogen is beter ontwikkeld dan bij alle andere vogelsoorten. Ook bij de kiwi’s draagt het mannetje zorg voor het broedsel, dat uit één, reusachtig groot ei bestaat. De kiwi, die in aantal sterk achteruit is gegaan, is het symbool van NieuwZeeland geworden.

< >