Het Fr. socialisme in de S.D.A.P. was deels gevoels-, deels verstandssocialisme. Toen de S.D.A.P. na 1930 steeds meer overging tot wat men voelde als onprincipieel reformisme en aanpassen, kwamen er in Frl. spanningen.
Men vond dat de partij verwaterde.Vooral in het zuidoosten, de streek van Domela Nieuwenhuis en G. v. d. Zwaag, werd het onrustig. De woordvoerder van deze ontevredenen werd Paul Kies, gewezen officier, later antimilitarist, die als propagandist der S.D.A.P. in Frl. succes had. In de loop der jaren 30 vormde zich hier een bepaalde aanhang. In 1937 kwam het tot een conflict. Men begon de figuur van Kiés en zijn actie scherper te zien (Kiés zou zich 1940 bij de N.S.B. aansluiten).
Hij kreeg toen op de stemlijsten voor de verkiezingen een plaats, die verkiezing uitsloot. Heftige protestacties waren het gevolg. Er verrezen actiecomités. Een eigen orgaan ‘Het Vrije Woord’ verscheen. Nov. 1937 werd Kiés met enige aanhangers door het partijbestuur der S.D.A.P. geroyeerd. Nu stichting van de T. om ‘de ware idealen’ hoog te houden.
De aanhang bleef gering. Bij verkiezingen in 1939 4,2 pct. der stemmen in dit gewest.