Encyclopedie van de Zaanstreek

Eindredactie Jan Pieter Woudt & Klaas Woudt (1991)

Gepubliceerd op 02-10-2020

Vogelopvangcentrum Zaanstreek

betekenis & definitie

Stichting. Centrum voor de opvang, verzorging en revalidatie van wilde vogels, aanvankelijk gevestigd aan ’t Kalf, thans aan het Busch te Krommenie.

De uit Engeland afkomstige Ann van ➝ Briemen begon in 1963 in haar woonark aan het Kalf te Zaandam met de opvang van vogels. In de beginjaren werden ongeveer 25 vogels per jaar verzorgd. Dit aantal zou snel toenemen. De gebrachte vogels zijn veelal zogeheten milieu-slachtoffers (olie, gif, plastic, visdraad) of gewond als gevolg van mishandeling of het verkeer. Rond 1980 werden er jaarlijks 1200 tot 1500 vogels verzorgd. Als gevolg van deze toename werd de woonark te klein; het centrum verhuisde naar een oude boerderij aan het Busch te Krommenie, die van de gemeente werd gehuurd. Op dat moment werd de stichtingsvorm gekozen.

Thans worden er per jaar ongeveer 5000 à 6000 vogels verzorgd en na revalidatie weer losgelaten. Een toename werd mede veroorzaakt door de sluiting van een vogelopvangcentrum in Bergen (N-H). De stichting ontvangt geen gemeentelijke subsidie, maar is geheel afhankelijk van het publiek. Alle werkzaamheden worden door vrijwilligers verricht en men beschikt over ongeveer 300 donateurs. Daarnaast heeft men toestemming om eens per jaar te collecteren. Dit alles is niet genoeg om kostendekkend te zijn.

Men is derhalve genoodzaakt om geldinzamelingsacties via rommelmarkten, braderieën e.d. te organiseren. Het centrum neemt alle soorten vogels aan en is kwantitatief het grootste vogelopvangcentrum in Noord-Holland boven het IJ. Zie ook: ➝ Dierenbescherming.

< >