Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Vrije volk, het

betekenis & definitie

Als dagblad de voortzetting van het vooroorlogse Volksblad voor Groningen en Drenthe en het in WOII verschenen Het Volk. De landelijke krant, nauw gelieerd aan de PvdA, wilde met de nieuwe naam afstand nemen van de rol die Het Volk als spreekbuis van de bezetter gespeeld had.

Tijdens de bevrijding van de stad Groningen werd het oude pand aan de Stoeldraaierstraat verwoest. Aanvankelijk werd de krant gedrukt bij drukkerij Spiering en hield zij kantoor in de Zwanestraat. Pas in 1954 werd een nieuw gebouw aan de Stoeldraaierstraat in gebruik genomen. Het was een ware ‘rode’ burcht, want ook de boekhandel van de Arbeiderspers werd erin ondergebracht. Ondanks haar kleine 20.000 abonnees zag de toekomst er voor de krant niet al te zonnig uit. Door het betrekkelijk grote aantal dagbladen was er sprake van veel concurrentie.

Mede daardoor was de Groninger advertentiemarkt ook niet erg aantrekkelijk. Hoewel Het Vrije Volk ook al door de vele goede contacten met sociaal-democratische bestuurders in Groningen als nieuwsorgaan van betekenis bleef, was het ‘Hollandse’ gezicht een nadeel. Zo kan verklaard worden dat in het ‘rode Groningen’ het aantal lezers bescheiden bleef, hoewel de krant met drie edities in de provincie uitkwam: Oost-Groningen, de stad en Noordwest-Groningen. Ondertussen daalde het aantal abonnees. Aan het eind van de jaren ’60 bedroeg dit nog maar 16.000. Toch was het vooral de weinig florissante positie van de landelijke krant die de regionale edities ondermijnde.

De toenemende ontzuiling bracht Het Vrije Volk in de gevarenzone. Op 29 april 1968 werd de drukkerij in Groningen gesloten. De Groningse editie werd voortaan in Amsterdam gedrukt. De gevolgen waren groot. Niet alleen moest het bedrijf in de stad Groningen fors afslanken, maar ook werd Het Vrije Volk van avondkrant een ochtendbad. Als het Groninger Ochtendblad Het Vrije Volk werden de drie edities teruggebracht tot één.

Het was uitstel van executie. Op 6 april 1970 was het einde daar. De Groninger abonnees werden overgeheveld naar het landelijke avondblad. Als sociaal-democratisch georiënteerde regionale krant had Het Vrije Volk afgedaan.Lit.: Tammeling, De krant bekeken.

< >