Gebouwd in 1895-1898 door de Amsterdamse architect I. Gosschalk (1838-1907) in een virtuoze mengeling van renaissance en gotische stijlkenmerken.
Symmetrisch opgezet, langgerekt hoofdgebouw met hoek- en middenpaviljoens waartussen aan de stadszijde hoge loggia’s. De imposante hoge ingangshal met rijk versierde plafond van ‘papier collé’ en stuc was sinds de jaren ’60 van deze eeuw door een verlaagd plafond aan het oog onttrokken. De hal werd 1997-1999 in originele staat hersteld. Tevens is in de lengterichting van het gebouw een ‘corridor’ gedacht die de uiteinden van het gebouw met elkaar verbindt.In het bovenste gedeelte van de hal zijn fraaie tegeltableaus aangebracht van de fa. Rozenburg uit ’s-Gravenhage. Het ontwerp is van de Groninger kunstschilder F.H. Bach. Zij stellen voor de Groninger Stedenmaagd en allegorische figuren van post en telegrafie en van arbeid en tijd. Ook de restauratie- en wachtruimten werden in oude luister hersteld.
In de wachtkamer 3de klasse bevindt zich nog de enige spoorwegenkaart van Nederland uitgevoerd in de vorm van een groot tegeltableau, eveneens van de fa. Rozenburg.
Lit: W.R.F. van Leeuwen en H. Romers, Een spoor van verbeelding. 150 Jaar monumentale kunst en decoratie aan Nederlandse stationsgebouwen (Amsterdam en Oosterbeek 1988).