Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Niehove

betekenis & definitie

Gron.: Nijhoof.

Wierdedorp in de gemeente Zuidhorn ten Z.W. van Oldehove, waarheen de Niehoofsterweg loopt. Het dorp, met de grootste en hoogste wierde van Humsterland, bezit een radiale structuur met kerkring, buitenring en daartussen straalsgewijs vijf paden. Niehove is een beschermd dorpsgezicht.

De opvallend lange kerk is in de eerste helft van de 13de eeuw gebouwd. Het koor is in de 15de eeuw van afbraaksteen herbouwd. Toen zijn ook de vensters in de zuidgevel vergroot; in de noordgevel zijn ze nog oorspronkelijk. In de dakruiter hangt sinds 1676 een van elders afkomstige, 13de-eeuwse klok, een van de oudste in de provincie. De gave inrichting is voor een deel nog 17de-eeuws (delen van preekstoel en doophek), voor het merendeel omstreeks 1800 totstandgekomen. Twee familiebanken dateren uit de 19de eeuw.

Het orgel werd omstreeks 1575 voor de kerk van Uithuizermeeden gebouwd, via de rooms-katholieke statie respectievelijk kerk van Uithuizen in 1908 in Niehove gekomen. In de vloer 37 grafzerken, de oudste van 1557. De kerk dient mede als informatiecentrum voor bezoekers van Humsterland.

Sarrieshut aan het Molenpad, haven.

Hove, hof = kerkhof. Het oudste kerkhof was het kerkelijk centrum van een gebied, in dit geval Oldehove. Als onderscheiding hiervan Niehove, kerkhof in het van Oldehove afgesplitste nieuwe kerspel. De naam Suxwerd raakte in onbruik.

Schimpnaam voor de inwoners: Poepen.

Lit.: R. Alma e.a., De Nederlands Hervormde kerk te Niehove (Groningen 1994); Niehove, gemeente Oldehove; toelichting op het besluit tot aanwijzing van Niehove als beschermd dorpsgezicht (Zeist 1988).

< >