Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Roemenië

betekenis & definitie

In Roemenië werd al lang voor onze jaartelling wijn verbouwd. Er waren al wijngaarden in Scytia Minor (het tegenwoordige Dobroedsja) nog voor de Grieken hun koloniën aan de Hellespont (Zwarte Zee) hadden gesticht in het begin van de 7de eeuw voor onze jaartelling.

Tegen de uitlopers van de Karpaten bestonden al sinds lange tijd eindeloze wijnvelden in de landstreken van de Cotnari, Uricani, Hu$i, Odobejti, Panciu, Nicorejti, Dealul-Mare en DrSgajani. De Grieken vervoerden de wijn in kruiken naar alle punten van de beschaafde wereld. Later voerden hun handelslieden uit de noordelijke havens grote fusten aan op hun jaarmarkten, hetgeen alleen mogelijk was dank zij de kuiperijen in Cotnari, Odobejti en DrSga$ani.Roemenië produceert tegenwoordig 7 miljoen hl wijn, waarmee het op de 6de plaats komt van de Europese wijnproducenten, na Portugal en voor West-Duitsland. Het wijnland is aanzienlijk uitgebreid en beslaat nu bijna 300 000 ha. De Roemeen consumeert ongeveer 33 hl wijn per jaar. De regering moedigt de wijnindustrie aan, met name door haar plannen de oppervlakte van het wijnland de komende 10 jaar uit te breiden met 100 000 ha. Het valt niet te ontkennen dat de regering een belangrijke rol speelt en toch is maar 20% van de aanplant eigendom van de Staat. Meer dan de helft van de wijn wordt geproduceerd door de grote coöperaties en een derde van de produktie wordt geleverd door de particuliere wijngaarden.

Onlangs heeft men nog met succes wijngaarden aangeplant in Ttrnave, Simburefti en Segarcea. De uitbreiding van het wijnland over vrijwel de totale oppervlakte van het land is te danken aan het feit dat Roemenië nagenoeg geheel onder de noordgrens van de wijnbouw ligt; het reliëf bestaat uit zacht glooiende heuvels, gelegen op de zonkant en beschut tegen slechte weersinvloeden. Hoewel onderling zeer verschillend, is de bodem geschikt voor deze teelt.

Voornaamste wijnbouwgebieden

Cotnari wijngaard

Deze wijngaard beslaat de uitlopers van de Karpaten in het noordoosten van Roemenië, bij de historische stad Jassy. Het klimaat is zeer goed (lang en droog najaar) en er zijn prima geologische (sterk kalkhoudend) omstandigheden. Cotnari is een van de oudste wijnstreken van het land; in 1646 vermeldde de jezuïet Marais Bandinus het in zijn reisbeschrijving van zijn verblijf in Moldavië. Ondanks zijn grote ouderdom floreert deze wijngaard nog steeds. De nieuwe aanplant (volgens de modernste methodes) belooft veel goeds voor de toekomst.

Druiverassen: GrasS de Cotnari, Feteasdi Alba, TSmïioasa RomineascS, Frïncuja. Wijntype: Cotnari is een natuurlijke dessertwijn met een alcoholgehalte van 13 a 15° en meer dan 50 gr/1 residuele suiker. Heel evenwichtig, zeer fijn van smaak en bouquet.

Murfatlar wijngaard

Dit wijngoed, gelegen nabij de Zwarte Zee op de heuvels van Murfatlar, vormt één aaneengesloten wijngaard van meer dan 7000 ha op zonnige, door een zacht zeebriesje gekoesterde heuvels. De wijnbereiding is hier in handen van vakbekwame technici en wordt uitgevoerd volgens de jongste wetenschappelijke methodes. Druiverassen: de belangrijkste soorten zijn de Pinot Chardonnay en de Pinot gris. Andere rassen, zoals de Muscat Ottonel, Pinot noir en Cabemet Sauvignon geven eveneens goede resultaten. Wijntype: de Murfatlar is een dessertwijn, met een verfijnd bouquet met een nauwelijks waarneembaar maar uniek en overheerlijk vleugje oranjebloesem.

Itrnave wijngaard

Dit wijnland, gelegen op beide oevers van de rivier Tïmave, is heel bekend door de kwaliteit van zijn wijnen. De interessantste gebieden zijn o.a.: Blaj, Media?, Richi?, Jidvei, Seuca, ValeaLungS, A{el en Tigmandru. Druiverassen: Italiaanse Riesling, FeteascS, Rulander, Furmint, Traminer, Sauvignon, Neuburger en Muscat Ottonel.

Wijntypen: Tirnave produceert droge wijnen bereid uit de FeteascS en Riesling, halfdroge en zoete wijnen uit de Traminer en Sauvignon en verder een beroemde likeurwijn, de Muscat Ottonel.

Dealul-Mare wijngaard

Dit wijnland ligt aan de lage uitlopers van de Karpaten waar heuvelland in vlakte overgaat. Onder de hete zon wordt de lievelingswijn van de Roemenen geproduceerd: Valea CSlugSreascS, Tohani, SShSjeni, Urlafi, Istita en Pietroasele.

Druiverassen: Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot, Italiaanse Riesling, FeteascS AlbS, TSmüosa RomineascS en Muscat Ottonel.

Wijntype: de trots van de wijngaard Valea CSlugSreascS zijn de rode wijnen, bereid uit Pinot noir en Cabemet Sauvignon. Ze zijn rijk en donker, aangenaam van smaak, harmonisch, zacht en vol van karakter.

Vrancea wijngaard

Dit is het meest uitgestrekte wijnbouwgebied van Roemenië, dat een gebied met wisselend reliëf en bodem bestrijkt. De wijnen zijn zo divers doordat de klimatologische omstandigheden van punt tot punt verschillen.

Hier volgen de voornaamste typen:

Odobepi: witte tafelwijnen en kwaliteitswijnen, bereid uit FeteascS, Muscat Ottonel, Aligoté en GalbenSft.

Cotesfi: rode en witte tafelwijnen en kwaliteitswijnen, bereid uit Riesling FeteascS, Muscat, Pinot noir en Cabernet Sauvignon.

Panciu: witte, om hun frisheid zeer gewaardeerde tafelwijnen.

Nicorepi: rode tafelwijnen en kwaliteitswijnen, bereid uit de druif BSbeascS de Nicore?ti en FeteascS NeagrS.

Banat wijngaard

Dit gebied omvat 2 produktiecentra: dat van het vlakke land - Teremia Mare en Tomnatec - dat een grote hoeveelheid groenachtig witte tafelwijnen van constante kwaliteit produceert, en dat van het heuvelland waarvan de bekendste wijngaarden zijn: Buzia?, Reca?, Mini?, Ghioroc, Baratke, Pincota en §iria.

Druiverassen: de witte wijnen van Teremia en Tomnatec worden gemaakt met Crea[a (Riesling van Banat), MajSrcS en Steinschiller. De rode wijnen van Mini? en Reca? worden bereid uit Kadarka en Cabernet.

Wijntype: de kiezelhoudende terrassen van Mini? leveren de beroemde Kadarka van Banat, een om zijn karakteristieke smaak en aroma gewaardeerde rode wijn.

Overige wijngaarden

De witte wijnen van DrSgS?ani (Stef3ne?ti, Ja?i, Hu?i en Galafi), de witte en rode wijnen van Segarcea (Mehedinti, Simbure?ti en Uricani) en de halfdroge witte wijnen van Alba Julia, Aiud, Lechinfa en Bistri[a completeren het brede scala van de Roemeense wijnproduktie.

Men is ervan uitgegaan dat de ontwikkeling van proefstations voor de wijnbouw, waar jonge planten worden gekweekt, samen met de toepassing van moderne wetenschappelijke methodes, zowel bij de wijnbouw als bij de wijnbereiding, de Roemeense wijnbouw tot de meest moderne van Oost-Europa zullen maken. Het huidige plan is erop gericht uitgestrekte oppervlakten te beplanten met rassen die het merendeel moeten gaan leveren van de grote wijnbouwcoöperaties die de regering in het leven heeft geroepen om het grote wijnbouwpotentieel van het land zo goed mogelijk te benutten.

Export van Roemeense wijnen

De wijn is pas de laatste jaren een belangrijk exportprodukt geworden. In 1975 voerde Roemenië ongeveer 1 miljoen hl wijn in allerlei soorten uit naar het buitenland om aan de smaak van de diverse markten te voldoen: naar West-Duitsland witte en rode tafelwijnen gemaakt van Riesling, FeteascS, Kadarka, Cabemet Sauvignon en Rotburgunder; naar Oostenrijk, behalve gewone witte wijnen, ook kwaliteitswijnen bereid uit Riesling, FeteascS, Rulander, Muscat Ottonel, TSmïioasa, Romineasdi en nog rode wijnen uit Rotburunder en Cabemet Sauvignon. Roemenië exporteert eveneens wijnen naar Zwitserland, België, Nederland, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en uiteraard in grotere hoeveelheden naar Polen, Tsjechoslowakije en Oost-Duitsland.

Onlangs was Roemenië een van de deelnemende landen aan een wijnwedstrijd in Montpellier. Een Frans rapport meldde ‘... een aangename verrassing... een schitterende Merlot uit Nicorejti, robijnrood en zacht van smaak... Réserve de Ploie$ti, licht, heerlijk verfijnd. De droge en halfdroge witte wijnen van Cotejti doen denken aan een Elzas en kunnen tot de beste van de wereld worden gerekend. De Riesling met zijn frisheid en de FeteascS met zijn zachte en fijne neus hebben eenstemmig lof geoogst. In dezelfde groep doet de FeteascS uit Tïrnave zijn naam alle eer aan: Parel van Tïrnave... De dikke Chardonnay uit Murfatlar met zijn honingsmaak... en de subtiele Cotnar... hebben de proevers in verrukking gebracht.’ Hieronder volgen de voornaamste voor de export door ‘Vinexport’ gebottelde wijnen:

Witte tafelwijnen

Perla de Tïrnave Aligoté

Feteascä de Tïrnave Riesling van Dealul-Mare

Riesling de Tïrnave Gewone wittetafelwijn

Grünsilvaner

Rulända

Furmint

Sauvignon Superieure witte tafelwijn

Dessertwijnen

Cotnari

Murfatlar

Rode wijnen

Pinot noir Cabinet

Cabemet

Kadarka Bäbeascä de Nicorejti

< >