Rode Loirewijnen, witte en rosé; Frankrijk
Een klein wijndistrict ten noorden van de Loire-streek. Er worden rode, witte en roséwijnen geproduceerd, welke gemakkelijk met die van de Coteaux de la Loire worden verward. De Loir is een zijrivier van de Loire.
Zoals overal in het Loiredal hebben de witte wijnen de neiging de rode in aantal te overtreffen. Ze worden gemaakt van de Chenin blanc en moeten een minimum alcoholgehalte van 10° hebben. Het zijn droge wijnen, behalve wanneer de druiven door een uitzonderlijk warme zomer zoveel suiker bevatten dat er ook zoete en halfzoete wijnen van kunnen worden gemaakt. In tegenstelling tot de droge wijnen, die snel tot rijping komen, moeten de zoetere enige tijd op fles rijpen alvorens ze drinkbaar zijn.
Wat de rode wijnen en de rosé betreft, daar is de Pineau d’Aunis bezig snel het veld te ruimen voor de Cabernet. De Gamay en de Cot zijn eveneens toegestaan, en voor de rosé ook de Groslot (tot 25%).
De bodem waarop de wijnstokken zijn geplant varieert van kalkhoudende mergel (meestal witte wijnen) tot een mengsel van klei en leem. Het komt af en toe voor dat de wijnen half-mousserend of pétillant zijn. Totale jaarproduktie: 400 hl, waarvan % rood en rosé.