Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Coteaux de la loire

betekenis & definitie

Witte wijnen. Anjou, Frankrijk

Hoewel deze wijnen iets lichter en iets minder zoet zijn dan die uit de Coteaux du Layon, aan de overkant van de rivier, zijn ze er als dessertwijn niet minder genietbaar om. De beste hebben een alcoholgehalte tot 12°, soms zelfs tot 13° en bevatten een bepaalde hoeveelheid niet-vergistbare suiker. Deze rijke zoetheid wordt op dezelfde wijze verkregen als in de Sauternes: in de herfst laat men de edele rotting zijn gang gaan voordat de druiven worden geplukt.

De beste cru uit deze sector, Savennières, bezit sinds 1963 een speciale Appellation d’Origine Contrôlée. Produktie gemiddeld 1000 hl.

Niet alle wijnen uit dit gebied zijn zoet, aangezien het immers gedeeltelijk tot de Muscadet-streek reikt, niet ver van Nantes, waarvan de wijnen - de meest robuuste in hun soort - bleek en droog zijn.

→ ANJOU

< >