Met een oppervlakte van 7 770 000 km2 is Brazilië het meest uitgestrekte land van Zuid-Amerika. Slechts 690 km2 (69 000 ha) is beplant met wijn.
De laatste jaren heeft men de wijnproduktie enorm ontwikkeld en is de binnenlandse vraag gestegen. De wijnboeren gebruiken nu moderne meststoffen en efficiëntere methodes om de wijn te behandelen en te zuiveren, hetgeen de kwaliteit heeft verbeterd. De produktie, die in 1964 was gedaald onder de miljoen hectoliter, is nu weer toegenomen.Brazilië was een kolonie van Portugal. Hoewel de Portugezen gewend waren wijn te drinken, waren de eerste kolonisten nauwelijks in wijnbouw geïnteresseerd. Men is pas in de eerste jaren van de 20ste eeuw begonnen met het planten van wijnstokken, maar de wijncultuur kwam pas goed op gang in Brazilië toen de Italianen zich er vestigden na de Eerste Wereldoorlog.
De zuidelijke provincie Rio Grande do Sul is de voornaamste wijnstreek. Deze ligt tussen de Atlantische Oceaan, Argentinië en Uruguay in het uiterste zuiden van het land. Hier heerst een gematigd, voor wijn gunstig klimaat. Andere wijncentra zijn Sao Paulo en de provincies Rio de Janeiro en Minas Geraes, op een hoogte variërend van 700 tot 1800 meter. De wijnakkers strekken zich uit tot Santa Catarina, vanwaar men de oogst naar Sao Paulo transporteert om er het vinificatieproces te ondergaan. Tachtig procent van de in Brazilië geplante wijnstokken bestaat uit bastaarden van het ras Vitis Labrusca en helaas is slechts 20% de Vitis Vinifera.
De eerste kan inderdaad beter tegen het warme en vochtige klimaat dan de Vitis Vinifera. Andere druivesoorten zijn: Duchesse (ook wel geheten Riesling de Caldas); Niagara, Folha de Figo (vijgeblad); Black July, Seibel, Deux 10096, 6905, enkele rassen van het type Couderc, Delaware, Jacques Gaillard en verschillende soorten Bertille-Seyve. In Santa Catarina vindt men: Concord, Cintiana, Herbemont, Gothe, Trebbiano, Poverella en enkele Muscatsoorten. Europese stamvaders maken dat er kwalitatief goede wijnen worden geproduceerd. Hieronder volgen de voornaamste Braziliaanse wijntypen:
Goedkoopste tafelwijnen. Rode Bourgogneachtige wijnen en Bordeauxachtige rosés en witte wijnen, zowel droog, half zoet, zoet als mousserend.
Goede tafelwijnen. Rode wijnen bereid uit Barbera, Bonard, Cabernet, Merlot en andere goede druivesoorten. Witte wijnen bereid uit Trebiano Poverella, Malvasia, Riesling en andere.
Dure wijnen. Mousserende wijnen die zijn gegist zowel in een kuip als in de fles: Muscats en Malvoisie.
De beste wijn wordt in Brazilië gemaakt door degene die tegelijkertijd ook de grootste produktie levert: 275 000 hl per jaar. Dit huis draagt de klinkende naam: Indüstria, Comercio e Navegaçâo, Sociedade Vinicola Rio Grandense, Ltda. De wijnen worden op de markt gebracht met het etiket Grande Uniao. Het zijn zowel rode als witte wijnen. Sommige rode worden gemaakt met Merlot en Cabernet (of Caberat). De witte wijnen bereidt men uit Trebbiano en Riesling.
Trebbiano is de Italiaanse naam voor Ugni blanc. Uit het gebruik van deze druif blijkt de Italiaanse invloed in Brazilië. Dat de Braziliaanse wijnindustrie sinds enige tijd een stijgende lijn te zien geeft, is grotendeels te danken aan de Central Vinicola do Sul (VINOSUL S/A). Speciale wijnen. Vermout, medicinale wijnen en andere.
Distillaten. Conhaques en diverse likeuren.
Het grootste gedeelte van de Braziliaanse wijnen wordt op de binnenlandse markt verkocht. In Sâo Paulo en Rio de Janeiro wordt het meest geconsumeerd. Men importeert ook wijn uit Europa en uit de naburige Amerikaanse landen, met name uit Chili. Er zijn ongeveer 70 wijnhandelaren, waarvan wij de belangrijkste al hebben genoemd. Belangrijk zijn verder nog: Luiz Antunes y Cia; Luiz Michielon S.A.; Sociedade Vinhos Unico Ltda; Carlos Dreher Neto e Mosele S.A.; Sociedade Brasiliera de Vinhos Ltda en Amalden.