Culinair van A tot Z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

Gepubliceerd op 02-05-2017

zwoerd

betekenis & definitie

Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vastzit. Het is in feite de huid. Na het broeien of afbranden en schoonkrabben van de buitenkant wordt spekzwoerd veel gebruikt om de bodem van cocottes, braad- en stoofpannen te bekleden. Het vet trekt in het gerecht. Zwoerd wordt ook in worsten verwerkt. Zwoerdjes vormen gebakken een apart gerecht. Zwoerd wordt gezien als lekkernij en wordt ook af en toe culinair gebruikt bij bereidingen van sommige soepen, sausen en ragouts.

Nederlandse snijwijzen van het rund :

1. Platte bil of kogel
2. Lendebiefstuk
3. Lende
4. Biefstuk van de haas
5. Chateaubriand
6. Tournedos
7. Filets mignon
8. Onder- of naborst
a. Dunne en dikke lende (= Punt of contrefilet)
b. Ossenhaas
c. Dikke rib

Engelse en Amerikaanse snijwijzen van het rund :

a. Round rump steak
b. Sirloin steak
c. Pinbone steak
d. Portehouse steak
e. T-bone steak
f. Clubsteak
g. Rib steak
h. Round steak
i. Loin steak / Short loin steak
j. Flank of ribsteak