Culinair van A tot Z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

Gepubliceerd op 02-05-2017

zoute haring

betekenis & definitie

Gezouten, geconserveerde (pekel)haring en komt in diverse soorten voor, te weten:

a. ‘Maatjes haring’ of ‘Hollandse nieuwe haring’. Is haring met weinig hom of kuit en wordt aangevoerd in mei tot september en geldt als fijnste kwaliteit
b. ‘Groene haring’. Is haring die reeds twee dagen ná de vangst wordt aangevoerd. Hij is minder zout en minder van kwaliteit
c. ‘Koelhuisharing’. Is haring die bewaard wordt in koelhuizen en zijn het gehele jaar verkrijgbaar. De kwaliteit is minder dan die a en b.
d. ‘Volle haring’. Is haring met volledige ontwikkelde hom en kuit en wordt aangevoerd van augustus tot oktober. De kwaliteit blijft achter bij die van a, b en c en is ook minder fijnvan smaak.

Bij de nieuwe haring behoort culinair, vanwege zijn fijne smaak, géén uien te worden geserveerd. Uiteraard alleen op persoonlijk verzoek. Bij koelhuisharing en volle cbuxt haring kunnen wel met fijngehakte uien worden gegeten.

< >