noemt men het land en volk van Aram, in het Hellenistisch, Romeinsche en Christelijke tijdvak. In de Statenvertaling komt deze naam ook voor in het Oud-Testamentische tijdvak.
Men houdt den naam Syrië weleens voor een verkorting van Assyrië; evenwel staat hiertegenover, dat Suri = Mesopotamië reeds in het tweede millennium voor Christus aanwijsbaar is (volgens H. Winckler; zie Johannes Doller Geographische und Ethnographische Studiën zum III und IV Buche der Könige).Het gebied, dat wij onder den naam Syrië samenvatten, is grooter of kleiner, naarmate men het woord in ruimeren of in engeren zin neemt. De aardrijkskundige van de oudheid, Strabo noemt als grenzen (boek XVI, kapittel II, 1): Syrië grenst in het Noorden aan Cilicië en den Amanus; van de zee (= Middellandsche Zee) tot aan de brug van de Eufraat is dit een lengte van 1400 stadiën (= 259 kilometer); naar het Oosten grenst het aan den Eufraat en de vlakte, die over de rivier door Arabieren in tenten bewoond wordt; in het Zuiden grenst het aan het Gelukkig Arabië; naar het Westen wordt het door de Egyptische en Syrische Zee begrensd (dus de Middellandsche Zee).
Evenwel is Syrië in engeren zin veel kleiner. Het is het gebied ten Oosten van de Middellandsche Zee van Klein-Azië tot Egypte tot aan de Syrische woestijn. Tot dit Syrië behoort dus Palestina. Maar wanneer wij in Bijbelschen zin over Syrië spreken, denken wij alleen aan het land ten Noorden van Palestina.
Dit Syrië in engeren zin heeft van de kust naar het binnenland vier landschappen. Aan de zee is de kustvlakte, het oude Fenicië. Het ligt aan den voet van den Libanon. Oostelijk van den Libanon is een diepe aardspleet; dat is het dallandschap Coele Syrië (= holle Syrië). Ten Oosten daarvan verrijst het gebergte Anti-Libanos. Dit heeft zijn hoogst« verheffing in de sneeuwtoppen van den Hermon. En ten Oosten van dit gebergte begint de Syrische woestijn.
De Schrift noemt als deelen van dit land Syrië:
1. Aram Beth-Rechob (2 Samuël 10 : 6) in het Zuidelijk deel van Coele-Syrië; hier lag een stad Beth-Rechob (Richt. 18 : 28).
2. Aram Damascus; het gebied bij de oude beroemde stad. Dit is het land Syrië, als in het Oude Testament van de Syriërs wordt gesproken (1 Kon. 10 : 29; 11 : 25; 15 : 18).
3. Aram Maacha (2 Samuël 10 : 6) tusschen Damascus en Israël.
4. Aram Zoba, met de hoofdstad Zoba aan den bovenloop van de Orontes (2 Sam. 10: 6).