Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Provinciaal Gereformeerd Weeshuis te Middelharnis

betekenis & definitie

Deze schoone Stichting, eigendom der Gereformeerde kerken in Zuid-Holland, is gelegen op de grens van de twee welvarende dorpen Middelharnis en Sommelsdijk, op het Eiland Overflakkee en Goedereede.

Het Weeshuis is een schenking van Dirk Bos, te Middelharnis overleden op 5 September 1876, in den ouderdom van 72 jaren. Bij testamentaire beschikking vermaakte hij aan de toen bestaande Christelijke Gereformeerde kerken — thans Gereformeerde kerken — in Zuid-Holland, zijn halve vermogen benevens een complex gebouwen te Middelharnis, bestaande uit twee woningen en kerkgebouw, dat hij in de eerste jaren der Afscheiding uit eigen fondsen had doen bouwen.

Bij uiterste wilsbeschikking van den Erflater was bepaald, dat het te stichten Weeshuis op deze plaats zou verrijzen. Het Bestuur zou bestaan uit vijf leden, te benoemen uit en door de Provinciale Synode van Zuid-Holland. Hij benoemde Hendrik Schoonejongen Jacobz. te Middelharnis tot uitvoerder van zijn laatsten wil — en tot Directeur van het te stichten Weeshuis. De eerste steenlegging had plaats op 4 April 1878. Bij deze plechtigheid werd het woord gevoerd o.m. door Ds. J.

H. Donner, Voorzitter van het Bestuur.

Op 25 Juni 1879 werd het Weeshuis plechtig ingewijd in tegenwoordigheid van een groote schare belangstellenden. Bij de opening der Stichting waren opgenomen 16 weezen — 8 jongens en 8 meisjes. Aan de Stichting werd verbonden een Christelijke school, die op het Eiland werd geopend.

Ds. J. H. Donner trad op als feestredenaar.

Van 1879 tot 1927 werden in de Stichting verpleegd 252 weezen, 128 meisjes en 124 jongens.

Thans worden 48 weezen in de Stichting verpleegd — 23 meisjes en 20 jongens, benevens een invalide oud-wees.

De meisjes worden opgeleid voor de huishouding. De jongens in verschillende vakken, als: timmerman, smid, schilder, bouwkundig teekenaar, bakker, schoenmaker, kleermaker, drukker, letterzetter, tuinman enz.; enkele jongens, die lust en aanleg bezaten voor het onderwijs, genoten daarvoor opleiding. De jongens, die in de bouwbedrijven en aanverwante vakken worden opgeleid, volgen het onderwijs aan de Ambachtsschool.

Velen der oud-weezen hebben een goede maatschappelijke positie verkregen, en vervullen een eervolle plaats in het kerkelijke leven.

Onder leiding van den Directeur H. Schoonejongen kwam de Stichting tot grooten bloei. Op 25 Juni 1919 werd met weezen en oudweezen en tal van genoodigden het Veertigjarig bestaan der Stichting herdacht en vierde de Directeur zijn veertig-jarig jubileum. Ds. J. J. Impeta van Katwijk aan Zee, Oud-Voorzitter van het Bestuur, hield de feestrede.

De tegenwoordige Directeur is de heer M. Gideon.

< >