Onderdeel van de kanunnikenbanken, die men in het koor van de collegiale kerken der middeleeuwen aantreft. Onder de zittingen bevinden zich de misericordes, dat zijn steunsels, die dienden om den kanunniken, wanneer zij gedurende den dienst in de opgeslagen klepbanken moesten staan, steun te geven.
Gelijk het de gewoonte was om alles in de kerk te voorzien van beeldwerk, dat rijk was aan symboliek, zoo werden ook de misericordes van snijwerk voorzien. Te meer was dit het geval, omdat in vele kerken als te Dordrecht, Den Bosch, Haarlem, Bolsward vooral, de koorbanken tot ware kunststukken werden gemaakt.
Nu werd de plaats onder de zitting van de koorbanken niet geschikt geacht om daar gewijde voorstellingen aan te brengen; bovendien was het een plaats, die niet voor iedereen te zien was; vandaar dat de ambachtslieden zich gerechtigd achtten om het beeldwerk, waarvan de misericordes werden voorzien, te ontleenen aan grappige, schalksche, soms min of meer aanstootelijke en gewaagde onderwerpen. Dit laatste is o.a. het geval bij de koorbanken in de Oude Kerk te Amsterdam.
Te Breda blijven zij echter binnen de grenzen van het betamelijke.