of Herman Fauckel werd omstreeks 1560 te Brugge geboren. Zijn ouders waren tot de Gereformeerde Religie overgegaan.
In 1580 werd hij door dezen naar de doorluchte school te Gent gezonden om zich onder Kimedontius en Danaeus tot het predikambt voor te bereiden. Hij had later veel kennis van de Oostersche talen.
Den 28sten Juni van het jaar 1583 werd hij te Leiden als student ingeschreven. Hier zette hij zijn studiën in de Oostersche talen onder den beroemden Johannes Drusius voort.
In 1585 werd Faukelius bij „de heymelicke gemeynte” te Keulen predikant. Hoewel hij reeds op den 8sten October 1585 in Keulen vertoefde, werd hij eerst op den 31sten Juli 1586 geëxamineerd en op 1 Augustus daarop volgend bevestigd.
Het was voor hem in Keulen een zeer periculeuze tijd.Gedurende 14 jaren heeft hij zijn beste krachten aan deze gemeente gewijd. In 1594 werd hij te Middelburg aangezocht om daar als bedienaar des Woords op te treden. Keulen weigerde echter haren dienaar los te maken. Den 24sten November van het jaar 1598 werd Faukelius in Amsterdam beroepen, maar nu weigerde de kerk van Middelburg hem van zijn eens aan haar gegeven woord te ontslaan. Den 3den Februari 1599 werd hij dan ook opnieuw in Middelburg beroepen en daar Keulen zich nu niet meer verzette, kon hij thans dit beroep opvolgen. Den 27sten Juni 1599 deed Faukelius zijn intrede in de kerk van Middelburg, welke hij sedert 25 jaren lang als leeraar heeft gediend.
Faukelius was geen alledaagsch prediker. Hij was een man van fiksen lichaamsbouw, met een forsch gelaat, een krachtig oog en een vast gestel. Hij was voorzien van een mannelijke stem en een deftige uitspraak. Machtig was hij in het aandringen van de waarheid op de gemoederen, voorbeeldig in den wandel en getrouw aan de waarheid. Hij was een leeraar, die in zijn leven met meer „als gemeyne gaven” is versierd geweest. Zijn preeken werden door hem met zorg bewerkt.
Ook was hij een bijzonder arbeidzaam man. Tevens gold hij voor een vredelievend en gematigd man. Hij wachtte zich voor ’t staan naar heerschappij of oefening van gezag.
Geen wonder, dat zulk een bekwaam, arbeidzaam en getrouw man de last van kerkelijke zaken gedurig werd opgelegd. In 1602 was hij ter provinciale synode assessor. Twee jaren later is hij legerpredikant bij Prins Maurits. In 1607 werd hij door de Staten van Zeeland gekozen tot den zoogenaamden conventus praeparatorius, waar hij Arminius, Wtenbogaert e. a. bestreed. In 1612 vinden we hem met Ds. Teelinck in Den Haag om te spreken over ’t bijeenroepen eener Nationale Synode.
In 1616 werd hij met Ds. Udemans naar Amsterdam gedeputeerd om daar de belangen der Contra-Remonstranten met kracht voor te staan. In 1618 werd hij afgevaardigd naar de Generale Synode van Dordrecht. Hier werd hij aanstonds in het moderamen gekozen en hem het assessorschap opgedragen. Hier werd hij tot bijbelvertaler van het Nieuwe Testament benoemd. In onderscheiden commissies kreeg hij zitting.
Het opstellen van twee catechiseer-boekjes werd mede aan hem opgedragen. Na de Synode werd onmiddellijk weer op hem beslag gelegd door zijn benoeming als deputaat ad res Indicas, voor de Indische zaken. Den 9den Mei 1625 werd hij echter plotseling door den dood weggenomen.
Faukelius was een infralapsariër. Scherp heeft hij te Middelburg met de Doopsgezinden gedisputeerd. Tegen hen schreef hij zijn boek: Babel, dat is, venverringhe der Wederdooperen onder malkanderen. Ongetwijfeld was hij een man van groote geleerdheid. Om zijn groote kennis van het Hebreeuwsch werd hij ook nog secundus-vertaler van het Oude Testament. Faukelius is nog steeds zeer bekend door de uitgave van zijn Kort Begrip, in 1608 opgesteld en in 1611 uitgegeven.
Dit Kort Begrip werd tot twee malen toe door de Synode van Dordrecht als „recommendabel” vermeld en sedert 1637 in de kerkboeken achter de psalmen opgenomen. Dit boekje mist dus officiéél kerkelijk gezag, maar wel heeft de Dordtsche Synode het aanbevelenswaardig gekeurd voor de nog niet ontwikkelde catechisanten, voor wie de groote Catechismus te moeilijk was om te leeren en die daarom een eenvoudiger boekje behoefden. Door zijn Kort Begrip spreekt Faukelius ook nu nog.