Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

De Eenheidsbeweging

betekenis & definitie

De naam is van den bekenden spiritist Ds M. Beversluis, die in de Predikantenvergadering te Groningen, 27 September 1910, een voordracht hield over „De onzuiverheid der hedendaagsche partijverhoudingen op godsdienstig gebied”, waarin hij opwekte tot vorming van een krachtige Centrumpartij, die rechts tegenover het Confessionalisme, en links tegenover het koude Naturalisme positie nam, en waarin zij, die tegenwoordig onder de namen Ethisch-orthodox, Evangelisch en rechts-Modern bekend zijn, zich met elkander konden vereenigen.

Dit voorstel, straks in brochurevorm gepubliceerd, werd o. a. bestreden door Dr D. Plooy, Theologische Studiën, jg.

XXIX, die betwijfelde of de kwaal door Ds Beversluis juist onderkend en gemedicineerd werd. Intusschen werd er 24 April 1911 te Utrecht een vergadering gehouden waar echter een voorstel tot stichting van een „Bond van Eenheid” geen meerderheid 'kon vinden.

De rubriek „Eenheidsbeweging”, door Ds Beversluis in De Schatkamer begonnen, moest al spoedig weer gesloten worden, terwijl hij in een brochure: De Eenheidsbeweging, open brief aan alle predikanten, 1912, een meewarig relaas gaf van zijn uittreden uit de beweging. Kort daarna verscheen ais antwoord daarop een boekje van Ds Menno Huizinga Jr., Doopsgezind predikant: Toch Eenheid.

Hij wilde geen middenpartij vormen, maar als basis voor de eenheidsbeweging : „vertrouwen in elkanders geloof”. Ds.

P. Stegenga verklaarde in Ons Tijdschrift, jg.

XVII als beslist orthodoxe vooralsnog twijfelend te staan tegenover deze beweging, en in De Beukelaar van 2 Mei 1912 schreef Mr Dr A.

R. van de Laar, dat hij de eenheidsbeweging gevaarlijk achtte. „Iedere eenheidsbeweging, die niet Christocentrisch is, strooit bloemen over een afgrond”.

Over „de Eenheidsbeweging en onze houding daar tegenover” sprak Ds K. Fernhout op de Gereformeerde Predikantenvergadering van 10 Sept. 1919. (Zie het Verslag in Gereformeerd Theologisch Tijdschrift, Nov. 1919, afl. 7, blz. 231—236).

Sedert 1911 houden de voorstanders der z.g. Eenheidsbeweging een jaarlijksche algemeene predikantenvergadering.

< >