Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 29-12-2019

Christoph Sigwart

betekenis & definitie

Geboren 1830, gestorven 1904 als professor der filosofie in Tübingen. Hij heeft zich vooral bekend gemaakt door zijn Logica, waarvan de eerste druk verschenen is in 1873—78 en de vierde uitgave, bezorgd door H.

Maier, in 1911. Dit werk van Sigwart kan nog heden ten dage gelden als het handboek voor de logica.

Hij beschouwt de logica als een kunstleer van het denken, waardoor men leeren kan, hoe men tot zekere en algemeen geldige thesen kan komen. Hij heeft in zijn Logica heel wat psychologische gegevens verwerkt, maar houdt toch het wezenlijk onderscheid tusschen psychologie en logica doorgaans goed in het oog.

Psychologie zegt ons, hoe de oordeelen tot stand komen, is een beschrijvende wetenschap, terwijl de logica handelt over het geldensrecht der oordeelen en dus een normatieve wetenschap is. In de logica worden de algemeene eischen omschreven, waaraan het denken beantwoorden moet, zal het aan den eisch der waarheid kunnen voldoen.

De logica heeft op den inhoud van het denken geen betrekking, maar bepaalt zich uitsluitend tot het formeele karakter van het denkproces. Van beteekenis is in zijn logica o.a. dit, dat hij haar heeft opgevat als een oordeelsleer.

Hij gaat niet uit van de begrippen maar van de oordeelen. Ook voor de methodologie geeft hij belangrijke opmerkingen.

Zijn kennistheorie en metafysica gaan in theïstische lijn.Voor ieder die logica studeert, is Sigwarts Logik van groote waarde.

< >