Studie begrippenlijst

Bijlesnetwerk (2017)

Gepubliceerd op 14-09-2017

Noord-Korea vs. Verenigde Staten

betekenis & definitie

Noord-Korea is een staat in Oost-Azië met 25 miljoen inwoners en als hoofdstad Pyongyang. Wereldwijd staat het bekend als één van de weinige overgebleven dictaturen, met Kim Jong-Un aan het hoofd als totalitair leider. In 2017 staat het land onder wereldwijde aandacht vanwege de nucleaire rel.

Korea werd tot 1945 bezet door Japan, waarna de Japanners zich na WOII overgaven. Het bevrijde Korea werd in Noord-Korea (Russische/communistische steun) en Zuid-Korea (Amerikaanse steun) opgedeeld. De Noord-Koreaanse leider Kim Il Sung had echter andere plannen en wilde van Korea één communistische staat maken. In 1950 viel hij het zuiden binnen: de Koreaanse Oorlog was begonnen. Gesteund door de VN wist Zuid-Korea weerstand te bieden tegen het door China gesteunde Noord-Korea. In 1953 werd een wapenstilstand gesloten.

Het feit dat Noord-Korea ook daarna nog een communistische staat bleef, plus dat het de Juche-ideologie ging naleven (zelfvoorzienendheid/onafhankelijkheid), resulteerde in een gespannen verhouding tussen Noord-Korea en de Westerse wereld. De VS bleef vanwege de steun die het had geboden aan Zuid-Korea en door de polaire cultuurverschillen tussen de twee naties een belangrijke rivaal.

Vanaf 2002 blijkt Noord-Korea aan een nucleair programma te werken. Met de nieuwe dictator Kim Jong-Un (in 2012 aangesteld) en zijn stimulering van dit programma kabbelde de diplomatieke frictie voort. Kim Jong-Un reageerde hiermee op de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Zuid-Korea, naar eigen zeggen puur voor verdedigingsdoeleinden. In 2017 doet Noord-Korea ook een aantal kernproeven met bommen die gigantische verwoestingspotentie hebben, wat door de westerse wereld als provocatie gezien wordt en aldus sterk veroordeeld wordt. President Trump van de VS dreigt Noord-Korea met ‘vuur en woede’ tegemoet te komen als Noord-Korea niet snel terughoudt. Kim Jong-Un trekt zich hier vooralsnog niets van aan en de rel duurt nog voort.

< >