Bierwoordenboek

Bierwoordenboek.nl (2017)

Gepubliceerd op 12-01-2017

Foeder

betekenis & definitie

Een foeder is een groot houten vat, waarin bier gelagerd wordt. Ze worden gemaakt van eik of kastanjelaar, kunnen een capaciteit hebben van 3.000 tot 20.000 liter (of meer) en kunnen wel 150 jaar oud zijn. De vaten worden met name door lambik-brouwers gebruikt. De vaten worden meestal uit wijngebieden, zoals Frankrijk, Portugal en Spanje, aangekocht en worden enkel nog door de brouwer zelf vervaardigd. Uit deze oude vaten zijn de looistoffen (tannine), die een negatieve invloed hebben op het bier, al verdwenen.

Omdat het een (zeer) groot vat is heeft het bier in verhouding weinig contact met het hout en zal het bier hiervan weinig houtsmaak verkrijgen. Het hout laat een weinig zuurstof door, wat normalerwijze ongewenst is voor bier, maar voor melkzuurflora nodig is; zoals bij Vlaams rood bruin.

< >