Wecken
(weckte, heeft geweckt), levensmiddelen verduurzamen door ze te koken en vervolgens van de lucht af te sluiten in daartoe ingerichte flessen.
Van Dale Uitgevers (1950)
(weckte, heeft geweckt), levensmiddelen verduurzamen door ze te koken en vervolgens van de lucht af te sluiten in daartoe ingerichte flessen.
Wiktionary (2019)
wecken - Werkwoord 1. (ov) levensmiddelen conserveren door na kokend te steriliseren luchtdicht af te sluiten ♢ Die boontjes zijn twee jaar geleden geweckt en nog steeds goed eetbaar. Woordherkomst Genoemd naar een bedrijf dat Weck heette en de glazen weckflessen op de markt bracht...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Ewoud Sanders (2019)
levensmiddelen steriliseren door ze te koken en vervolgens luchtdicht af te sluiten in speciale flessen Johann Weck [1841-1914] was niet de uitvinder van de weckfles. Pogingen levensmiddelen te conserveren door ze te koken gaan terug tot de Franse natuurkundige Denis Papin [1647-ca.1714], uitvinder van de papiniaanse pot. Papins werk kreeg onder me...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[genoemd naar de Duitse fabrikant Johan Weck (1841-1914)] levensmiddelen verduurzamen door ze in glazen potten, gesloten met vastgeklemde glazen deksel op gummiring, te verhitten tot bacteriën zijn gedood.
drs. L.A. Beeloo (1981)
wijze van inmaken waarbij levensmiddelen worden gekookt en in weckglazen in een grote weckketel worden geplaatst. Het water in de ketel wordt verhit, waarna de glazen snel worden afgesloten, waardoor de ingemaakte levensmiddelen van de buitenlucht worden afgesloten en daardoor voor bederf gevrijwaard.
Jacon Kramers Jz (1948)
verduurzamen door groenten, enz. te sluiten in luchtdichte weckglazen en daarna in water te koken.
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: