Wat is de betekenis van Pithos?

2025-07-24
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Pithos

Oud-Grieksche eivormige kruik, waarin vloeistoffen, graan of andere eetwaren bewaard werden. De p. werd half in de aarde geborgen en had derhalve stevige wanden, een korten hals en kleine ooren, waaraan men de kruik met koorden optilde. De oudste pithoi zijn versierd met schilder-of reliëfwerk; de latere zijn onversierd. E. De Waele.

2025-07-24
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Pithos

Pithos - (Gr., Lat. dolium), groot oud Grieksch aarden vaatwerk, dat tot aan het bovenste gedeelte in den grond werd gegraven. Tal van dergelijke vaatwerken zijn in Griekenland en Italië, vooral in Pompei en Troje, gevonden. Beroemd in de mythologie is de P. der Danaïden en in de geschiedenis de P., waarin Diogenes zijn verblijf had genomen.

2025-07-24
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

pithos

[Gr.], m. (pithoi), Oud-Griekse kruik van meestal grote afmetingen, eivormig met een puntig uitlopend ondereinde dat men in de grond of in een standaard plaatste. (e)Pithoi werden gebruikt als bewaarplaats van voedingswaren en vloeistoffen. Ook werden zij wel gebruikt als monument op begraafplaatsen; dan hebben zij zeer grote afmetingen (soms mans...

2025-07-24
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Pithos

(grieksch, lat. dolium) groot oudgrieksch aarden vaatwerk, dat tot aan het bovenste gedeelte in den grond werd gegraven. Tal van dergelijke vaatwerken zijn in Griekenland en Italië, vooral in Pompei en Troje gevonden. Beroemd in de mythologie is de P. der Danaïden en in de geschiedenis! de P., waarin Diogenes zijn verblijf had genomen.

Gerelateerde zoekopdrachten